Нафта пала након договора ОПЕК+, Брент испод 73 долара

СИНГАПУР: Цене нафте су пале данас за више од 1,0 посто након вести о постигнутом договору светских нафташа у оквиру групе ОПЕК+ о постепеном повећању производње за 5,8 милиона барела дневно до септембра 2022. године.
nafta
Фото: Freeimages, ilustracija
Цена фјучерса северноморске нафте Брент пала је на поподневном трговању, по азијском времену, за 1,06 процената на 72,81 долара за барел, док су фјучерси америчке нафте WTI потонули за 1,09 одсто на 71,03 долара по барелу, преноси CNBC.
Акције нафтних компанија у азијско-пацифичком региону су такође ослабиле.
Цена акција аустралијске нафтне компаније Сантос се спустила за 2,56 процената, јапански нафташ Инпек је у минусу за 2,1 посто, док је акција Јапан Петролеум Експлорејшена потонула за 2,56 посто. Акције кинеског дива CNOOC-а су склизнуле на берзи у Хонг Конгу за 1,35 процената.
Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници, алијанса названа ОПЕК+, постигли су у недељу договор о постепеном укидању преосталог дела ограничења пумпања од 5,8 милиона барела дневно до септембра 2022.
Координирано повећавање испорука нафте, како је саопштено из ОПЕК+ групе, почеће већ од августа 2021.
Овај потез долази након што је цена Брента, који важи за међународну ценовну референцу на тржишту "црног злата", узлетела од почетка текуће године до данас за више од 40 посто, будући да расте тражња за горивом како се глобална економија опоравља од пандемије.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести