Нафта стигла на 73 долара због даљег смањења понуде

ЛОНДОН: Цена нафте је порасла на 73 долара за барел, због даљег смањења понуде и забринутости око новог прекида испорука са Блиског истока јер тензије расту.
nafta pumpa
Фото: pixabay.com

Цена северноморске нафте типа "брент" порасла је за 43 цента на 73,05 долара за барел, наводи агенција Блумберг и подсећа да је "брент" ове недеље ојачао за око 3,0 посто.

Цена америцке "лаке" нафте (WTI) поскупела је за 60 центи на 63,47 долара за барел.

Америчке санкције против Ирана додатно су срезале извоз сирове нафте из те чланице Организације земаља извозница нафте (ОПЕК), што је допринело даљем паду понуде, која је већ смањена услед споразума између чланица и нечланица нафтног картела о ограничавању прозиводње.

У међувремену, овонедељне растуће тензије на Блиском истоку изазвале су забринутост од додатних поремећаја у снабдевању.

Осим смањења иранског извоза, руске испоруке су прекинуте, а Северно море - дом "брент" нафте - суочено је са мањом понудом због радова на ремонту и одржавању постројења на нафтним пољима.

Тржиште, такође, ишчекује одлуку ОПЕК-а и других произвођача да ли ће наставити са смањењем производње које је до сада повећало цене нафте за више од 30 одсто у овој години.

Наиме, на састанку министарског комитета ОПЕК-а у Саудијској Арабији овог викенда биће процењена посвећеност држава чланица пакту о смањењу производње нафте и издате препоруке о томе да ли ће се реализација тог споразума продужити или прилагодити.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести