Раст акција Месер Техногаса, индекси се опоравили

БЕОГРАД: Готово све акције којима се данас трговало на Београдској берзи ојачале су, а највећи добитник је била компанија Месер Техногас, тако да су БЕЛЕКС индекси више него надокнадили губитке претрпљене на старту недеље.
beogradska berza
Фото: Tanjug (F. Krainčanić, ilustracija)

Благо се опоравио и укупан промет, који је износио 10,8 милиона динара (скоро 92 хиљаде евра)

Индекс најликвиднијих акција БЕЛЕКС15 је порастао за приближно пола процента на 775,28 поена, а за толико је ојачао и БЕЛЕКСлајн, који је закључен на 1.653,51 поена.

Највећа тражња је владала за акцијама произвођача и дистрибутера техничких гасова, Месер Техногаса, које су скочиле за преко 2,8 посто на 14.400 динара, а истрговане су у износу од 4,3 милиона динара.

Металац из Горњег Милановца је забележио раст вредности од 0,5 посто на 1.910 динара, уз промет од 1,8 милиона динара, док је ваљаоница алуминијума Импол Севал из Севојна завршила трговачки дан у плусу од 1,5 процената на 3.450 динара, уз реализацију нешто мању од 0,6 милиона динара.

Нафтна индустрија Србије се задржала на ценовном нивоу од 600 динара по акцији, које су испрометоване за 0,1 милион динара.

На листи губитника се нашла само преференцијална акција Комерцијалне банке с великим падом цене од преко 12,6 одсто на 1.050 динара, уз занемарљиво трговање.

Што се тиче активности на МТП тржишту, вредан помена је једино промет предузећа Утва силоси из Ковина, у износу од непуних 3,3 милиона динара, који је остварен по непромењеној цени од 3.000 динара по акцији.

Учешће страних инвеститора у укупном промету на тржишту акција је било симболично.

На Берзи није трговано државним обвезницама Србије.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести