Шарановић уложио до сада преко 45 милиона евра у акције Краша

ЗАГРЕБ: Српски предузетник и власник кипарске компаније "Kappa Star Limited" Небојша Шарановић каже да је до сада уложио у акције Краша преко 45 милиона евра и да је радницима удруженим у Краш ЕСОП понудио 17.444 евра по уделу за њихове властите акције које не котирају на берзи.
kras
Фото: Printscreen

"Добили смо писмо радника Краш ЕСОП-а којим нас обавештавају да Месна индустрија Браћа Пивац нуди 50.000 куна (6.709 евра) за један удео у Краш ЕСОП-у. Та понуда се односи на властите деонице Краш ЕСОП-а, које не котирају на Загребачкој берзи. Радници су нас, сматрајући да је то мало, позвали да и ми дамо понуду за властите деонице Краш ЕСОП-а, што смо и учинили", рекао је Шарановић за Јутарњи лист.

Преко Управе Краш ЕСОП-а, како додаје, "Kappa Star" је за те властите деонице понудио 130.000 куна (17.444 евра) по уделу, што је готово два и по пута више од онога што нуди МИ Браћа Пивац.

"Понуду смо упутили поштом јуче ујутро с Кипра", наводи Шарановић.

Поводом примедбе да је цену акције компаније Краш подигао са почетних 400 куна (око 53,7 евра) на садашњих 1.050 куна (141 евро), што многи сматрају прескупим, каже да ту цену сматра фер вредношћу коју мали деоничари и запослени треба да добију.

Српски предузетник, у интервјуу за Јутарњи, такође открива да га је прокуристица Краша Марица Видаковић, када је "Kappa Star" почео да купује акције, замолила да се састану кад буде у Загребу, али да им се на крају распореди нису ускладили и да до састанка није дошло.

На питање шта ће бити ако не постане већински акционар са уделом изнад 50 посто, одговара да "јако верује у правни систем" Хрватске и да сматра да мањински пакет може бити профитабилан, па је спреман да партиципира у Крашу и с мањинским уделом.

"Те могућности смо свесни од почетка, што није променило нашу одлуку да инвестирамо. Многи нас упозоравају на примере синхронизираног деловања Управе Краша и Месне индустрије Браћа Пивац, али ми се тиме не бавимо јер верујемо да за све постоје закони и регулатори... Не би било добро да Управа било којим својим потезом у овом процесу донесе превагу а на штету свих радника, осталих деоничара и саме компаније".

Објашњавајући зашто се одлучио на куповину акција Краша, истиче да низ година послује у кондиторској индустрији региона са јако добрим резултатима и да сматра да Краш има велик потенцијал, сјајан бренд, изврсне производе и одличне раднике.

"Наша групација је власник Јафе и Банинија, компанија чији су производи добро познати у Хрватској. Откад смо ми власници, оне су знатно успешније. Непрестано инвестирамо у технологију и развој. Само смо у Јафу уложили 28,6 милиона евра. Од нашег преузимања компанија је учетворостручила приходе, вишеструко смо повећали производњу и број запослених", навео је Шарановић.

Спекулације у хрватској јавности да би ако постане већински власник Краша преместио производњу у Србију или да би, ако производња остане у Хрватској, отпустио велики број радника, оцењује као злонамерна тумачења и потпуну неистину.

"У каријери сам имао шест фабрика и ниједна никада није премештена нити угашена... Највећа вредност Краша су његови стручњаци и запослени јер, верујте ми, нико други на свету не зна да произведе Бајадеру или Гриоте и друге брендове који се производе у Загребу", рекао је Шарановић у интервјуу за Јутарњи лист.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести