"БиоСенсе" развија јединствен уређај за мерење азота

Новосадски Институт "БиоСенсе" учествовао је на недавно одржаној конференцији "ЊорлдМиндс" у Београду где су научној и пословној елити представили своје пројекте, међу којима и уређај за брзо мерење азота на пољопривредном земљишту, какав тренутно не постоји нигде на свету.
1
Фото: Youtube Printscreen

Оваква иновација, производ српских научника, могла би да помогне глобалној пољопривреди да се, с једне стране, смањи непотребно расипање ђубрива, а с друге, да свака биљка на парцели добије тачно одређену количину потребног ђубрива и на тај начин принос буде већи.

Професорка Весна Бенгин из Института "БиоСенсе" објашњава да су азот и азотна једињења једне од најважнијих компонената у земљишту, храна за биљке, и да данас не постоји уређај који може лако и брзо да покаже колико азота има на сваком метру њиве.

-Развијамо уређај који ће моћи да изврши скенирање земљишта и да пољопривредницима каже каква им је перцела од метра до метра - истиче Бенгинова.

Новосадски институт био је један од три српске компаније, односно институције, које су имале прилику да домаће иновације и пројекте представе светској научној, пословној и политичкој заједници на симпозијуму "ЊорлдМиндс" у Београду, а позивницу за учешће на овој конференцији добили су захваљујући бројним револуционарним пројектима на којима раде научници овог института.

Истраживања на "БиоСенсе" Институту фокусирају се на повећање ефикасности пољопривреде, раде на развоју различитих сензора за анализу земљишта и биљака, а податке прикупљене са парцела широм земље нуде потпуно бесплатно сваком пољопривреднику који је заинтересован да зна колико на одређеном делу своје парцеле у том моменту има влаге, колика је температура земљишта, какво је стање биљака...

-Кроз нашу платформу ''АгроСенс'' дајемо потпуно бесплатно пољопривредницима прецизне метео прогнозе, историјске временске податке, затим акумулирану количину падавина, податке о температури испод и изнад земљишта, а сателитске снимке које добијамо од Европске свемирске агенције обрађујемо тако да су пољопривредницма јасни и корисни - објашњава Весна Бенгин.

На ову онлине платформу Института сваки пољопривредник у Србији може да се улогује бесплатно и анонимно, да нађе своју парцелу, погледа информације које се тичу његове њиве и сазна да ли су његове биљке "гладне или жедне"...

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести