БиоСенс победник на међународном такмичењу

НОВИ САД: Институт БиоСенс победио је на међународном такмичењу у конкуренцији од 130 тимова за решење које доноси профит и смањује ризик пољопривредника.
biosens_crnojevich
Фото: Весна Црнојевић Бенгин, фото: Танјуг (Видео)

БиоСенс је победио у конкуренцији 130 тимова и освојио награду од 130 хиљада долара из фонда Мелинде и Била Гејтса, за своје решење које оптимизује избор семена, доноси профит и смањује ризик пољопривредника, рекао је за Танјуг Оскар Марко, истраживач Института и напоминуо да то решење може да допринесе и решавању проблема глади у сиромашним земљама. 

Професорка Весна Црнојевић Бенгин, која је кооснивач Биосенса и координаторка пројекта Антарес, подсећа да се институт бави дигитализацијом пољопривреде, те да са научне стране развија све што је најновије у ИТ сектору, микронаноелекроници, вештачкој интелигенцији, роботици, али да се турди да то буде примењиво у пољопривреди.

"Рангирани смо као први центар научне изврсности у Европи и кроз инвестицију од 14 милиона евра из ЕУ и 14 милиона евра од Владе Србије, растемо и развијамо се. Запослићемо нове младе научнике. Сад нас има близу деведесет", рекла је Танјугу Црнојевић Бенгин.

Она се осврнула и на изградњу зграде Института следеће године која ће, према њеним речима, бити јединствена у Србији, јер ће имати специјалну микронано електронску лабораторију која ће бити отпорна на вибрације. 

Иначе, центар дигиталне пољопривреде Србије један је од првих резултата заједничког рада Владе Србије и истраживача Института БиоСенс на увођењу информационих технологија у пољопривреду, а резултат центра је и дигитална платформа АгроСенс, чији су основни сервиси бесплатни за све пољопривреднике. 

Платформа омогућава да мобилни телефон постане алат путем којег се размењују правовремене, географски прецизне и релевантне информације о активностима у пољопривредној производњи.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести