Држава креће са реформисањем ЕПС-а и Србијагаса

БЕОГРАД: Председница Владе Ана Брнабић изјавила је вечерас, поводом плана развоја Србије до 2025. године, да јавна предузећа и њихова руководства морају да буду ефикаснија.
brnabic, fonet
Фото: FoNet

Брнабић је, гостујући у Дневнику РТС-а, најавила да ће се у реформи јавних предузећа кренути од "Електропривреде Србије" и "Србијагаса", пошто су то предузеца која могу највише да допринесу привредном расту.

"Водићемо рачуна о сваком човеку и сваком радном месту", истакла је премијерка, али и поручила да јавна предузећа и њихова руководства морају да буду ефикаснија.

Она је казала да ће се смањивати јавни дуг, иако ће се део средстава за пројекте набавити из новог задужења.

Премијерка је навела да се својевремено влада Мирка Цветковића задуживала по каматним стопама од седам до осам посто, а сада по стопи од 1,2 - 1,5 одсто, чиме пада јавни дуг и расте БДП.

Указује да држава сада има бољи кредитни рејтинг, задужује се по нижим каматама него раније, и тако отплаћује скупе кредите које су узимале претходне владе.

"То значи да ћете имати већи раст и јавни дуг се гледа у односу на екомоски раст и не гледа се апсолутним бројевима", објаснила је премијерка.

Поводом предвиђања да би, према плану за развој Србије до 2025. године, просечна плата у земљи требала да буде 900 евра, Брнабићева је рекла да би као обична грађанка поверовала у то, јер, како је указала, у том плану се не ради само о томе шта ће бити у будуцности, већ постоје резултати који говоре да то није само празно обећање.

"Нико није веровао да ће плата бити преко 500 евра на крају године - па јесте тако", истице председница Владе.

Наводи да је потребан раст од 4,5 одсто годишње да би 2025. плата била 900 евра и верује да привреда може да расте више од пет процената.

ММФ је израчунао да сваки пад економије Еврозоне од један одсто знаци пад српске економије за четвртину процента, али премијерка сматра да привреда Србије постаје отпорна на било какве ударе, иако це ипак бити проблема са убрзањем раста ако европска економија настави да успорава.

Истакла је да ће раст бити четири одсто и поред три велика изазова током ове године, односно упркос приштинским таксама, европским квотама за челик и успоравању економија Немачке и Италије.

Председница Владе је коментарисала и односе са Црном Гором поводом усвајања спорног Закона о слободи вероисповести и нагласила да се мора реаговати паметно и промишљено.

Држава може да помогне конкретно Србима политички и економски, а да на дипломатском плану разговара са руководством Црне Горе, рекла је Брнабићева.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести