Држава ће откупити акције Комерцијалне банке од ЕБРД-а и ИФЦ

ЛОНДОН/БЕОГРАД: Република Србија, Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Међународна финансијска корпорација (ИФЦ), постигли су договор о томе да се 34,58 одсто акција Комерцијалне банке, које су у власништву ЕБРД-а и ИФЦ-а, прода Републици Србији.
komercijalna banka, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

По окончању трансакције, Република Србија ће имати 83,23 одсто акција Комерцијалне банке, наводи се у саопштењу ЕБРД-а објављеном на званичном сајту те финансијске институције са седиштем у Лондону.

Трансакција ЋЕ уследиТИ након што је Република Србија још 26. јуна откупила 6,89 одсто акција од фондова Сведфанд (Сњедфунд) и ДЕГ-а.

Трансакцијом се, дакле, завршава консолидација власничке структуре Комерцијалне банке, а Републици Србији ће омогућити да понуди на продају укупно 83,23 одсто акција Комерцијалне банке у текућем процесу приватизације банке.

Како се додаје у саопштењу, ЕБРД и ИФЦ, заједно са Републиком Србијом, активно су подржавали опоравак и развој Комерцијалне банке у последњим годинама, што је резултирало снажним комерцијалним и финансијским резултатима које је банка успешно реализовала у 2017., 2018. и првој половини 2019. године.

Република Србија, ЕБРД и ИФЦ, уверени су да је Комерцијална банка у доброј позицији да оствари успешну приватизацију, што ће ићи и на корист њених клијената, српског банкарског сектора у целини, као и Републике Србије, закључује се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести