ДВ: "Рат око Нутеле“ - истоку квалитетни производи

БЕРЛИН: Читав низ произвођача прави производе слабијег квалитета за земље истока Европе и то је коначно дошло и у западне медије. Немачки производач Балзен је коначно објавио: убудуће ће постојати само један "европски“ кекс, пише данас Дојче Веле (ДВ).
nutella pixabay.
Фото: pixabay.com

Оптужбе су кренуле из института за анализу производа у Мађарској и Словачкој, али убрзо је то постала и политичка тема Вишеградске групе коју, осим ове две земље, чине још Пољска и Чешка.

Читав низ међународних концерна за тржиште Европске уније и под истим називом нуди сасвим различите производе: по правилу су то квалитетнији производи за запад, а за исток производи са далеко више адитива, арома уместо природних састојака и неквалитетних, односно јефтинијих састојака уместо „правих", наводи ДВ.

Оптужба је на политичком нивоу упућена Европској комисији, али како се наводи, и западни медији су открили да ипак има истине у такозваном „Нутела сукобу" - названом по познатом намазу чији се састојци и чак укус знатно разликују по земљама где се продају.

Како ДВ истиче, недавно је и немачка телевизија ВДР објавила репортажу о низу, пре свега прехрамбених производа који под истим називом имају сасвим другачији састав на истоку и на западу.

Познато је, наводи ДВ, и да то не чине само са храном: на пример и козметички производи по састојцима знају да се разликују, иако се мање квалитетне варијанте често на истоку скупље наплаћују.

Како се наводи, дописник АРД из Брисела Ралф Зина је ове седмице открио да је барем један немачки производач не само признао ту праксу, него је објавио да тога више неће бити: произвођач кекса Балзен, познат на пример по кексу Лајбниц, најавио је да ће убудуће на кексу „са маслацем" заиста бити маслац и да ће састојци бити идентични, без обзира где у ЕУ купили њихов кекс.

Управо је, наводи се, Балзен увек изнова био пример предузећа које на драстичан начин вара потрошаче у источној Европи: за западне потрошаце је у кексу заиста био маслац, али за „сиромахе Европе" је у њима углавном била палмина маст и ароме маслаца.

Али то природно уље специфичног укуса у свежем облику, понешто црвенкасте боје, једва може да се упореди са рафинираним масовним производом који се нуди светском тржишту - за који постоји сумња да је штетан и за људско здравље.

Представник Балзена је, наводи ДВ, дописнику АРД-а рекао да од почетка јула и у погону овог производача кекса у Пољској тече производња по „немацком" рецепту, дакле са маслацем, а не палминим уљем.

Из тог погона, како се наводи, Балзенов кекс стиже у већину „нових" земаља Европске уније, али ће можда потрајати још коју седмицу да се реше проблеми са складиштењем нешто осетљивијег кекса са маслацем и дође паковање где ће онда тачно писати састојци производа. Та компанија више не намерава да прави различите производе за различите земље ЕУ.

Често се чује аргумент произвођача да се тако „прилагођавају" укусима тржишта.

Конкретно, пише ДВ, када је реч о чоколадном намазу Нутела, састојци су практично идентични у Мађарској и Француској, открива ВДР.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести