Европске акције падају на почетку новог квартала

ЛОНДОН: Европске акције су првог трговачког дана у новом кварталу у паду, пошто су суморни економски подаци из Азије указали на трајнију штету од пандемије коронавируса и изазивали страх од дубоке глобалне рецесије.
Transakcije/Pexels.com/Negative Space
Фото: Pexels.com/Negative Space/Transakcije
Паневропски индекс СТОКС 600 пао је јутрос у 7,05 часова по ГМТ за 2,4 одсто, након јучерашњег завршетка најгорег квартала у последњих 18 година услед мера карантина ради спречавања ширења вируса Цовид-19.
 
Те мере су зауставиле пословну активност и појачале претње у погледу губитака компанија и масовних отпуштања, извештава Ројтерс.
 
Подаци објављени данас показују да је фабричка активност у већем делу Азије пала у марту, јер је пандемија паралисала ланце снабдевања, при чему је суноврат извоза Јапана и Јужне Кореје бацио у засенак умерено побољшање економске активности у Кини.
 
Индекс најликвиднијих акција Лондонске берзе ФТСЕ 100 потонуо је за 2,5 посто данас, док су акције финансијских компанија пале за 7,0 процената, пошто сусе бројне банке из Велике Британије придружиле европским партнерима у обустави исплате дивиденди како би повећале ликвидност.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести