Хрватски Сабор усвојио lex Агрокор

ЗАГРЕБ: Хрватски Сабор усвојио је данас већином гласова Закон о поступку ванредне управе у трговачким друштвима од системског значаја за државу, популарно названим у јавности “lex Агрокор”.

Од 131 посланика просутних на седници парламента, за закон су гласала 83, против је било 46, а два су била суздржана, јавља агенција Хина.
Председник Сабора и лидер Моста, Божо Петров, истакао је да овај законски акт предсатвља осигурач за очување хрватског привредног система и радних места, а опозицији је поручио да данас није време за политиканство већ је време да буду сложни и да се сачувају интереси Хрватске.

 

Полиција ушла у Агрокор
Хрватска полиција је на основу налога државног тужилаштва данас по подне ушла у Агрокор, где "спроводе истражне радње", јавлај Хина.
На основу налога Жупанијског државног тужилаштва у Загребу полиција спроводи истражне радње, али због законских одредби о тајности таквих активности не можемо дати више информација, казали су у управи полиције.
Како Хина наводи, незванично се сазнаје да су истражне радње последица кривичне пријаве коју је, "као грађанин", поднео председник хрватског парламента Божо Петров.

 

Овај закон је осигурач за очување привредног система и радних места, осим ако се повериоци не договоре пре државе. Надам се да ће се договорити и без учешћа  државе, али ми морамо преузети одговорност, морамо се бринути за државне интересе, рекао је Петров новинарима у Сабору.

Нагласио је да не постоје већи државни интерес од компанија које у овом тренутку у концесији имају хиљаде и хиљаде хектара пољопривредне површине.

Не постоји већи интерес од канала за пласман робе свих хрватских добављача - од најмањих до највећих, и то је разлог због чега морамо осигурати могућност да држава може интервенисати уколико то буде потребно, поручио је председник Сабора. Опозициоји је, пак, поручио да данас сигурно није време за политикантство.

Данас је време да будемо сложни и да сачувамо интересе Републике Хрватске, закључио је Петров, наводи Хина.
 

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести