ЗА УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ ПОТРЕБАН ЈЕ САЈТ, А ZEQUESTER ЗА ТО ИМА РЕШЕЊЕ Ево шта су Новосађани осмислили и коме ће користити

Ми смо тим стручњака у области веб дизајна, е-учења и маркетинга који је створен с намером да пружи сваком клијенту потпуну и специјализовану подршку у онлајн пословању. Захваљујући дугогодишњем искуству и познавању најновијих трендова и технологија у области веб дизајна и маркетинга, помажемо малим, средњим и великим предузећима да унапреде своје пословање.
а
Фото: Zequester

Наша основна мисија је да клијентима пружимо креативна и иновативна решења која ће им омогућити да се истакну у конкуренцији и постану лидери у својој индустрији”, у најкраћим цртама опису своје деловање и своју мисију у новосадској компанији Zequester.

Међу овим речима издвојила се једна: е-учење. Ова мала новосадска ИТ компанија, уствари, специјализована је за прављење апликација и платформи за онлајн учење и обуке.

Ова мала новосадска ИТ компанија, у ствари, специјализована је за прављење апликација и платформи за онлајн учење и обуке

Електронско учење или e-Learning представља облик образовања који се одвија путем електронских средстава, обично путем интернета. Овај приступ образовању омогућава прилагодљивост, приступачност и могућност учења у било којем времену и месту.

Електронско учење у фокус јавности дошло је за време епидемије короне, када је цео свет, скоро на силу, морао да пређе на онлајн пословање, а школе су тако организовале часове. Од тада до данас многи су се окренули онлајн настави, а да би то постигли, било је потребно да неко оваплоти њихове идеје и намере.

- Пошто смо углавном усмерени на e-Learning, наш консалтинг вођен је углавном темама како поставити за учење, које су најбоље праксе, како да се постави цело друштвено окружење – каже Ален Хабек, веб девелопер новосадске фирме Zequester. - Ми смо као платформу дуго имали виртуелну учионицу коју и даље водимо и која има изузетно велики број корисника, тако да смо могли да своје знање пренесемо другима који су тек поставили своје платформе. Испоставило се да је тај аспект слабо развијен, чак и у свету. Другим речима, наша је мала, али перспективна јер у овој области има мало људи који имају искуства.


Плаћање посебан проблем

Посебан изазов представљају платформе с плаћеним курсевима, кажу у Zequesteru.

- Тада се раде системи претплате. То је најлакши начин ако имају велики број курсева у понуди, јер продају месечну претплату уместо појединачне курсеве. У креирању тог дела сајта важно је знати прописе. Специфичност начина претплате разликује се од државе до државе и понекад нам треба више месеци да разрешимо проблем. Понекад се деси и да клијент, рецимо, пробије границу на којој се порез рачуна другачије и онда настану проблеми за нас, пошто и то треба решити.


Фото: Zequester

Шта подразумева добар e-Learning сајт или апликација?

Креирање апликације усклађене с логом фирме и бојама, уз остављање клијенту да персонализује сајт у складу са жељама и потребама. Такође, ова фирма помаже клијентима у креирању курсева и модула за онлајн и офлајн учење. Сајт може да садржи и квиз, односно, периодичну проверу знања, доделу сертификата и онлајн проверу напретка за сваког клијента посебно, на сајт клијенти могу да додају и тематске игрице, али и да наставници формирају групе према одређеним критеријума (почетног знања, напретка). Такође, нуде и опцију формирања извештаја о курсу, укључујући и кључне податке, а могуће су и нотификације према корисницима и приватне поруке.

- Већина фирми које желе да поставе своје платформе за учење постави основно и држи се основног. Странци траже напредније ствари, не зато што су напреднији, већ зато што је то нашим фирмама прескупо. Уствари, комплетна платформа захтева време, ресурсе и новац, тако да се већина одлучи за неку основну обуку. Странци покушавају да обухвате све – и да направе сајт и апликацију за мобилни за приступ преко Епстора и Плејстора, траже системе претплате, видео клипове, праћење рада и повезивање са другим платформама, што је код нас тешко.

Ова фирма ради и за домаће и за страно тржиште, а сајтови и апликације се прилагођавају садржају. Тако су, кажу, радили доста и с невладиним организацијама које праве обуке за кориснике и запослене.

- Радили смо модуле везане за вршњачко насиље и то су модули обука за наставнике како да едукују децу у основним и средњим школама о вршњачком насиљу. Такође, ове едукације су и за наставнике, како да приступају том проблему, како да се постављају у различитим ситуацијама. Све те обуке су онлајн и офлајн, али шта је предност, зависи и од клијената, пошто су код неких офлајн део обуке само сегмент, а код неких су у потпуности онлајн.

И. Радоичић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести