Кинески ''''Зиђин'''' гради нову фабрику у Мајданпеку

ШАНГХАН: Кинеска рударска компанија "Зиђин", која је власник РТБ Бора, изградиће у Мајданпеку потпуно нову фабрику за прераду руде по најсавременијим технолошким и еколошким стандардима, најављено је данас у седишту те компаније у Шангхану, у кинеској провинцији Фуђијен, током посете делегације Србије на челу са министром рударства и енергетике Александром Антићем.
1
Фото: Tanjug

У "Зиђину" кажу да је у плану проширење производње и обнова рудника Јама и Церово у Мајданпеку и унапређење технологија у топионицама.

Министар Антић је, после обиласка копова и топионице у првом руднику компаније Зиђин, рекао је да се очекује да ће до краја године Зиђин аплицирати за дозволе за градњу у Мајданпеку и да ће почети са реализацијом пројекта флотације.

Како је истакао, сва технолошка и еколошка решења која се примењују у Кини, а која су, како каже, импресивна, Зиђин ће пренети и руднике у Србији.

''''Када дођете у топионицу, као да сте ушли у парк, а рудник изгледа као место нетакнуте природе што је резултат рекултивације која се овде спроводи. Верујемо да ће све то бити пренето и у Србију'''', рекао је Антић новинарима и додао да у Зиђин долазе јапанске и немачке компаније како би преузеле технологију ''''зеленог рудника''''.

Ту технологију Зиђин, иначе, примењује више од 20 година, а од 1992. године уложили су више од пола милијарде долара у екологију и технологије за очување природе.

Антић је истакао да је српска делегација посетом руднику Зиђин добила још једну потврду да је реч о моћној компанији, као и да је била исправна одлука Владе Србије да кинеског гиганта изабере за стратешког партнера за Бор.

Нагласио је да ће Србија имати значајне бенефите од развојних пројеката које ће Зиђин реализовати у Бору кроз отварање и модернизацију постојећих копова и увођење нових технологија обраде и топљења, као и у оквиру засебног пројекта за рудник Тимок, познатији као Чукару Пеки.

Говорећи о улагањима Зиђина у Србији, Антић је рекао да је са најновијим пројектом за Чукару Пеки, укупна вредност инвестиција те компаније достигла скоро две милијарде долара.

Подсетио је да инвестиција у РТБ Бор износи 1,26 милијарди и да је компанија за старе дугове исплатила више од 200 милиона долара, док ће у почетној фази за отварање рудника Чукару Пеки уложити 474 милиона долара.

''''Зиђин ће тај пројекат проширити када дође до експлоатације у доњој зони пошто се инвестиција од 474 милиона долара односи на отварање рудника и експлоатацију горње зоне'''', навео је Антић.

Извршни директор Зиђин Џорџ Фанг рекао је та компанија за пола године од преузимања РТБ Бора направила невероватне резултате у количини обрађеног бакра и изразио уверење да ће у будућности бити постигнути још бољи резултати.

''''Један од првих корака које ћемо спровести у Србији је проширење производње и обнове рудника Јама и Церово у Мајданпеку и обнова технологије у топионицама'''', рекао је Фанг и додао да је рудник у Шангхану ''''родно место'''' Зиђина и најважнији рудник у Кини.

''''У овом руднику је технологија најразвијенија, јер је од његовог отварања прошло много година. Количина метала која се садржи у руди је 0,3 до 0,4 одсто. До истих налазишта су дошли у Бору, због свих тих специфисичности са Бором биће нам лако да пренесемо сву нашу технологију за производњу, обраду и очување животне средине'''', рекао је Фанг.

Министру Антићу и делегацији Србије челници компаније Зиђин приредили су дочек добродошлице уз ватромет и традиционални кинески плес лавова.

Иначе, компанија Зиђин има 20 рудника у Кини и 14 у 11 земаља, а први рудник бакра и злата који се налази у близини Шангхана, у провинцији Фуђијен, откривен је пре 26 година.

Један је од највећих произвођача злата у Кини, други по производњи бакра и трећи по производњи цинка.

Према подацима Форбсове листе из априла ове године, тржишна вредност компаније је била 11,7 милијарди долара, а вредност пословне имовине је 16,4 милијарди долара.

Такође , Зиђин је на 10. месту, од 33 светске рударске компаније

које се баве обојеним металима, а на првом месту компанија које се баве експлоатацијом злата.

Зиђин је у августу прошле године изабран за стратешког партнера Владе Србије за РТБ Бор који је преузела у новембру прошле године када је постал власник 63 одсто капитала српске компаније.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести