Мали: Добитак државних предузећа већи од 20 милијарди

КОПАОНИК: Државна предузећа су захваљујући структурним реформама, од 70 милијарди динара губитка, остварила добитак већи од 20 милијарди динара, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.
Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije Foto: Dnevnik.rs
Фото: Синиша Мали, министар финансија у Влади Републике Србије Фото: Дневник.рс

"Започете су структурне реформе јавне управе и јавних предузећа. Мала дигресија, стално причамо да треба да кренемо у реформу и реконструкцију јавних предузећа, али имали смо тако 2012. укупан нето губитак 37 предузећа од око 70 милијарди динара, док су у 2017. имала кумулативни добитак већи од 20 милијарди динара", рекао је Мали на Копаоник бизнис форуму.

Додао је да се још чекају резултати за 2018. годину. 

"Та предузећа више нису терет за буџет Србије", нагласио је Мали и подсетио да је решено питање Железаре Смедерево, РТБ-а Бор, Галенике, ПКБ-а и других.

Министар финансија је истакао да је Железара највећи извозник у Србији, док је пре само неколико година била пред стечајем.

"Спасили смо 5.000 радних места директно и ко зна колико индиректно. Прошле године смо нашли партнера за РТБ Бор, решили питање Галенике, ПКБ-а и других. Полако, али сигурно Србија већ иде корацима напред по питању структурних реформи наше привреде, у смислу да држава нема оптерећење које је имала пре само пар година због ових јавних предузећа која су била неефикасна", нагласио је Мали.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести