Мали: Реалан раст БДП-а од шест одсто у 2021.

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је апсолутно могуће остварити стопу раста БДП-а од шест одсто, што је предвиђено предлогом буџета за 2021.годину.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић
Мали је на седници скупштинског одбора за финансије рекао да се буџет за 2021.годину ослања на два стуба, један је наставак подизања стандарда грађана и посвећеност програму Србија 2025. који предвиђа улагања од 14 милијарди евра у инфраструктуру, као и просечну плату од 900 евра и пензију од 430 евра до краја 2025.године.
 
Министар је казао да се од 1.јануара 2021.године очекује повећање пензија од 5,9 одсто као и повећање плата за запослене у здравству од пет одсто, односно за остале запослене у јавном сектору од 3,5 одсто и још додатних 1,5 одсто у априлу 2021.године.
 
Такође, за војнике од априла додатно повећање од 10 одсто, казао је Мали.
 
Он је рекао да се 2021.године повећава и минимална зарада од 6,6 одсто.
 
"Усмерени смо ка томе да грађани у најмањој мери осете терет економске кризе и важно нам је да ниво домаће тражње оставимо или подигнемо да бисмо обезбедили привредне активности”, рекао је Мали.
 
Министар је је казао да је стопа раста крајем 2019.године износила 6,2 одсто, односно 5,2 одсто у првом кварталу 2020.године када се догодио и карантин, те да је могућа стопа раста БДП-а од шест одсто следеће године, управо због великог улагања у капиталне инвестиције.
 
Министар је подсетио да је Влада Србије заједно са НБС реаговала одмах након што је почела пандемија ковида 19 са циљем да се негативни ефетки сведу на минимум и донет је пакет мера у укупном износу од преко 700 милиона динара, односно шест милиона евра, што је 12,7 одсто БДП-а.
 
Он је додао да мали број земаља може да се похвали ефикасном и правовременом помоћи, истичући да су то оцене ММФ-а и Европске комисије.
 
"Први пут у историји држава највећи терет кризе преузима на себе и омогућава привреди да настави да живи”, истакао је Мали .
 
Поновио је да ће држава 17. и 18.децембра исплатити пензионерима помоћ у износу од по 5.000 динара.
 
Додао је да ће бити исплаћена и по једна минимална зарада радницима у угоститељству, хотелијерству, туристичким и рента кар агенцијама.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести