Михајловић: Вредност инфраструктурних пројеката с Кином пет милијарди евра

БЕОГРАД: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић примила је данас у прву посету нову амбасадорку Кине у Београду Чен Бо, са којом је разговарала о сарадњи Србије и Кине на реализацији заједничких инфраструктурних пројеката. 
mihajlovich_ccen_pok
Фото: Танјуг (Видео)

Михајловићева је истакла да је вредност пројеката са Кином који су у току већа од милијарде евра, те да су планирани пројекти вредни четири милијарде евра.

„Србија и Кина одлично сарађују, пре свега захваљујући пријатељству и добрим односима два председника, Александра Вучића и Си Ђинпинга. Вредност пројеката које заједнички реализујемо износи више од пет милијарди евра. Радимо заједно на изградњи Коридора 11, обилазнице око Београда, на пролеће нас чека почетак радова на деоници Прељина-Пожега, а кинеске компаније су наш поуздан партнер и на изградњи брзе пруге Београд-Будимпешта“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе подсетила је и да је Србија прва земља у региону која је са Кином закључила Споразум о стратешком партнерству и једина има Споразум о сарадњи у области инфраструктуре, на основу кога су Кинези изградили први мост у Европи, мост Земун-Борча. 

„Заједно реализујемо важне инфраструктурне пројекте, пре свега у друмском и железничком саобраћају. Радује нас и да смо део иницијативе ''Један појас, један пут''. За Србију је важно регионално повезивање, као и сарадња са нашим стратешким партнерима, а Кина је један од њих. Верујем да ћемо и у будућности имати добру сарадњу, јер је то у обостраном интересу ”, рекла је она.

Амбасадорка Чен Бо захвалила је потпредседници Владе Србије на топлој добродошлици и истакла да ће посвећено радити на даљем јачању сарадње две земље и реализацији великих инфраструктурних пројеката.

Михајловић је поклонила у знак добродошлице новој кинеској амбасадорки стилизовану везену минијатуру, ручни рад наших жена са села. 

Ове поклоне потпредседница традиционално дарује страним званичницима у склопу иницијативе „Упослимо хиљаду жена у руралним подручјима“, коју Координационо тело за родну равноправност реализује у сарадњи са Етно-мрежом и НАЛЕД-ом, наводи се у саопштењу из њеног кабинета.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести