Мировић и Брнабић посетили Међународни пољопривредни сајам

Председница Владе Србије Ана Брнабић и председник Покрајинске владе Игор Мировић обишли су данас 85. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду.
Mirovic i Brnabic, Poljoprivredni sajam-11.
Фото: Покрајинска влада

Ана Брнабић је рекла да су се Нови Сад, Војводина и Србија позиционирали као један од центара европске пољопривреде, чему је, како је навела, значајно допринео Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду.

Иако цела пољопривреда, како је оценила, иде како треба, изразила је незадовољство стањем у прехрамбеној индустрији.

„Прехрамбена индустрија у односу на пољопривредне потенцијале које имамо не даје довољан допринос нашем БДП-у, нашем привредном расту. Чак из године у годину прехрамбена индустрија може имати негативан утицај на наш БДП. То је недопустиво, и то је нешто што морамо у будућности да мењамо“, казала је премијерка Србије.

Она је додала да је незадовољна и бројем младих у пољопривреди и да је на том пољу држава прошле године за око 670 пољопривредника испод 40 година старости дали субвенције до 10.000 евра и да ће се то наставити и убудуће, како на нивоу Републичке владе, тако и на нивоу Покрајинске.


Добра стратегија

Она је истакла да Министарство пољопривреде има веома добру стратегију и системски приступ у развоју пољопривреде и да је на добром путу.

„Постоји много проблема на том путу, мораћемо да улажемо врло много, али је важно да постоји системски приступ“, нагласила је премијерка.


Фото: Покрајинска влада

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је да излагачи из више од 60 земаља сведоче о томе каква је данас српска пољопривреда и шта здружено чине Републичка и Покрајинска влада да се услови у пољопривреди побољшају.

„Покрајинска влада, заједно с Републичком, чини напоре да се услови у пољопривреди побољшају и да се координише процес који доводи до великог интересовања компанија за ову сајамску манифестацију“, рекао је Мировић, и додао да ће резултат тога бити додатни импулс економском расту и развоју, који је, како је навео, у Србији већ присутан.

Фото: Покрајинска влада

Он је додао да Покрајинска влада, заједно с Министарством пољопривреде, ради на дефинисању развојних мера и реализовању пројеката у области наводњавања.

„Имамо елементе који нам указују на оптимизам у тој области, стога тренд раста и процес развоја не сме да стане“, казао је председник Покрајинске владе.

У делегацији која је посетила сајамску манифестацију, између осталих, били су и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић, те његов ресорни колега из Покрајинске владе Вук Радојевић.


Недимовић: Нема проблема са фабриком "Тенис"

НОВИ САД:  Нема никаквих проблема са фабриком немачке месне индустрије "Тенис", а пољопривредници ће моћи да уђу у лицитацију за земљиште 1.новембра ове године како је и планирано, рекао је данас на Сајму пољопривреде у Новом Саду министар пољопривреде Бранислав Недимовиц.

"Право првенства закупа за ''Тенис'' је дато до 1.новембра 2018. године. Пољопривредници на простору Зрењанина и Кикинде ће на основу лицитације моћи да уђу у земљисте и да тамо обрађују пољопривредно земљисте. Са ''Тенисом'' нема никаквих проблема, та инвестиција ће бити реализована на три фарме и плус се иде на прерађивацку индустрију", рекао је Недимовић.

Он је најавио и изградњу фарме на пролеће следеће године, а у наредне три године изградњу још три фарме и кланице.


На овогодишњем Међународном пољопривредном сајму своје производе и услуге представља 1.500 излагача из 30 земаља, а на штандовима је представљена роба из 60 држава света.

А. Савановић

Фото: Покрајинска влада

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести