Алибаба Група спречава 300 милиона покушаја хаковања дневно

СИНГАПУР: Кинески технолошки гигант Алибаба Група на мети је око 300 милиона покушаја сајбер напада дневно, изјавио је оснивач и бивши извршни директор групе, Џек Ма.
dzek ma alibaba
Фото: Tanjug (AP Photo/Firdia Lisnawati, File)

Ма је рекао да је "поносан" што упркос најезди покушаја злоупотреба, Алипеј - огранак те групе за електронска плаћања, који има близу милијарду корисника и обрађује трансакције у вредности од 50 милијарди долара дневно - још увек није изгубио "ни цент" због хакера, преноси америчка тв мрежа Си-Ен-Би-Си.

У Алибаба Групи имамо преко 300 милиона покушаја хаковања дневно. Сваки дан. Али то решавамо, без икаквог проблема, рекао је Ма на "Форбсовој" глобалној конференцији генералних директора у Сингапуру.

Ма је успешно спречавање сајбер напада приписао напредним технолошким могућностима компаније, употребивши скраћеницу АИ (вештачка интелигенција) као синоним за "Алибаба Интелигенцију", и оценио да су машине супериорније над људима у коришћењу логике за спречавање злонамерног понашања на мрежи.

Машину учимо о свим начинима на које људи варају. Машина памти више милиона начина варања, па када почнемо с варањем, она већ зна да варате. Тако штитимо сву технологију, објаснио је он.

Да би се достигао такав степен прецизности, Ма напомиње да компанија мора да прикупи огромну количину података о клијентима. Тврди да то омогућава Алибаби да развије сигурносне мере за детектовање лоших људских поступака.

Дајте моје податке машини. Верујем више машини него људима. Кад дам своје податке људима, бринем због тога. Људи кажу ''еј, ово је Џек Ма, хоћу да знам све о њему''. Машину није брига да ли сте Џек Ма или Џек Ли. Машина води рачуна само о томе да ли радите добре или лоше ствари, закључио је он.

Ма се прошлог месеца повукао из Алибабе, након 20 година од оснивања компаније. На конференцији у Сингапуру, додељена му је награда за животно дело "Малколм С Форбс" за "изванредан" допринос предузетништву.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести