Бугарска обезбедила дугогодишњи приступ гасној мрежи и терминалима Турске

СОФИЈА: Софија и Анкара су данас постигле договор по коме ће Бугарска имати дугогодишњи приступ гасној мрежи и терминалима Турске.
Tankeri LNG gas/EPA/DOMENIC AQUILINA
Фото: EPA/DOMENIC AQUILINA

Представници бугарске државне компаније Булгаргаз и турског Ботаса потписали су уговор на 13 година, који гарантује Софији приступ турским терминалима за течни природни гас, преноси АП.

Бугарски министар енергетике Розен Христов саопштио је да овај договор решава бугарски проблем недостатка инфраструктуре за течни природни гас.

Према овом договору, Бугарска ће куповати течни гас на међународном тржишту, а он ће бити достављен и обрађен у турским ЛНГ терминалима, да би преко гасовода компаније Ботас био на крају испоручен у Бугарску.

Бугарска је пре руског напада на Украјину била скоро сасвим зависна од руског гаса, али јој је Москва у априлу прошле године обуставила снабдевање због одбијања званичне Софије да гас плаћа у рубљама, подсећа агенција.

Софија сада тражи енергетске алтенативе за разумну цену, а већ је потписала уговор са Азербејџаном који јој гарантује скоро милијарду кубних метара природног гаса преко турских гасовода.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести