Чадеж: Привредници из региона за “мали Шенген”

БУДВА:  Очекујем да се иницијатива “мали Шенген”, која за сада обухвата Србију, Албанију и Северну Македонију, прошири на цео Балкан, изјавио је данас председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж и додао да је то и жеља привредника из региона.
  Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež  Foto:Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео

“Ако ме питате како на иницијативу реагују доносиоци одлука у региону, на то немам одговор, али знам да пословна заједница реагује јако добро”, рекао је Чадеж за Танјуг на економској конференцији “Синергија - кључ успеха региона” у Будви.

Истиче и да је на данашњој конференцији премијер Црне Горе Душко Марковић казао да и та земља жели да буде део иницијатива које служе томе да сви у регион што пре постану део Европске уније.

“Мислим да иницијатива, коју називамо ''мали Шенген'', не само да жели да продуби, већ и да убрза процесе европских интеграција како би што пре били спремни за ЕУ. Очекујем да се ова иницијатива прошири на цео Балкан, то би привреди највише одговарало”, подвукао је Чадеж.

Захвалио је председнику Еврокоморе Кристофу Лајтлу који је подржао иницијативу као важан корак у правом смеру која ће омогућити слободан проток робе, капитала, услуга и људи у регион, и који је, такође, поздравио да се примени на цео Западни Балкан.“Еврокомора, која окупља 21 милион компанија, недавно је саставила један план препорука и послала Еворпској комисији и будућим комесарима. У том папиру се добар део посвећује ЗБ где представници 21 милион компанија каже да жели ЗБ у ЕУ”, рекао је Чадеж.

Наводи да је само неколико дана после тога, Европска унија одлучила да не започне преговоре са Албанијом и Северном Македонијом.“То практично значи да ми у Европи не слушамо глас наше пословне заједнице, и ту је председник Лајт у праву”, закључио је Чадеж.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести