Цене гаса у ЕУ расту како се приближава зима

МОСКВА: Цене природног гаса у Европи порасле су током ове недеље подстакнуте јаком потражњом због хладног времена, при чему је цена фјучерса скочила за 8,0 посто, известила је данас агенција "Блумберг".
gasovod
Фото: pixabay.com

Мада су цене гаса на европским тржиштима пале са летњих рекордних нивоа захваљујући довољној понуди течног природног гаса (ЛНГ), што је Европи помогло да напуни своја гасна складишта, оне ће вероватно поново почети да расту, оцењује њујоршка агенција.

Цена природног гаса за испоруку у наредном месецу (фјучерс уговори) порасла је данас на холандском ТТФ чворишту за 1,0 проценат на 125 евра по мегават-сату, а за испоруку у јанурау на 128,30 евра/мWх, према иконографији компаније Рефинитив Ајкон.

Услед веће потражње за грејањем због зимских температура, која гура цене гаса навише, поједине земље ЕУ почеле су да црпу гас из својих складишта. Резерве у Италији су, примера ради, већ опале на 93,5 посто са 95,4 процентра у новембру јер је тражња у земљи порасла, додаје "Блумберг".

Европска комисија је у четвртак дала предлог за ограничење потрошње гаса ове зиме, наводећи да би попуњеност складишта у ЕУ требало да износи најмање 45 одсто до 1. фебруара.

Сручњаци, међутим, упозоравају на потенцијално проблематичну ситуацију јер би убрзана потрошња могла да исцрпи залихе и изазове поремећање с понудом на тржишту, преноси Раша тудеј.

Неизвесност у погледу руских токова гаса преко Украјине је још један фактор за који се процењује да ће подстаћи раст цене овог енергента.

Руски гасни гигант Гаспром је упозорио у уторак да би могао да ограничи испоруке Молдавији преко украјинске мреже гасовода од 28. новембра, оптужујући Кијев да испумпава гас намењен тој источноевропској земљи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести