ЕПС СЕ ПРИПРЕМА ЗА БУДУЋНОСТ Стигла опрема за ветропарк Костолац

Вршилац дужности генералног директора Електропривреде Србије (ЕПС) Душан Живковић навео је да је стигла прва опрема за ветропарк „Костолац”, први ветропројекат „Електропривреде Србије”, саопштио је данас ЕПС.
vetropark alibunar, Dnevnik/Vanja Fifa
Фото: Дневник/Вања Фифа

„Почели смо градњу соларне електране ’Петка’ и уз пројекат од једног гигавата соларних самобалансирајућих електрана и будућу реверзибилну хидроелектрану ’Бистрица’, ЕПС се припрема за будућност, за другачији производни портфолио, одрживо пословање, уз обавезно обезбеђење сигурности снабдевања”, навео је он.

Живковић је, говорећи на Београдском енергетском форуму током панела о убрзању пута за декарбонизацију електропривреда региона, истакао и да је пројекат реверзибилне Хидроелектране „Бистрица”, снаге 628 мегавата, један од стратешких пројеката без којег нема ни већег учешћа обновљивих извора енергије (ОИЕ) у наредним деценијама.

Директор Живковић је нагласио и да је већ сада јасно да ће циркуларна економија и вештачка интелигенција бити теме, које ће, поред декарбонизације, обележити будуће време и највише утицати на даљу будућност енергетског сектора. Према његовим речима, декарбонизација и замена производње из фосилних горива посебан је изазов за енергетику, а ове три области имаће кључни утицај, не само на енергетски сектор, већ и на све друге области.

„Ако смо у прошлом веку свећу и огњиште заменили сијалицом, сада је мењамо соларним панелима и топлотним пумпама”, рекао је Живковић.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести