ИЗМЕЂУ КОВАЧИЦЕ, ПАДИНЕ И ДЕБЕЉАЧЕ ИНВЕСТИЦИЈА ОД ОКО 100 МИЛИОНА ЕВРА У Војводини ниче огроман Ветропарк "Пупин"

БЕОГРАД: Сет уговора за финализацију финансијског аранжмана за изградњу Ветропарка "Пупин" са Европском банком за обнову и развој потписан је данас у хотелу ''Хајат'', у присуству министарке рударства и енергетике Дубравке Ђедовић Хандановић.
Tanjug/R. Prelić/Jutjub printskrin
Фото: Tanjug/R. Prelić/Jutjub printskrin

Министарка је том приликом изјавила да је у питању други од укупно девет пројеката који су добили подстицај на првим аукцијама за тржишне премије које су спроведене прошле године.

"Аукције су нама помогле да остваримо два битна циља на путу наше енергетске транзиције, а то су да имамо нове капацитете из обновљивих извора енергије и да произведена енергија буде по одрживим ценама", рекла је Ђедовић Хандановић.

Министарка је истакла да ће сва енергија из ветропарка "Пупин" бити искоришћена за енергетски систем Србије, а снабдеваће око 40.000 домаћинстава.

"Наш план је да за три године укупно у систему премије имамо 1.300 нових мегавата капацитета. У току ове године очекујемо покретање нових аукција, надамо се да ће то бити капацитет од 400 мегавата и за соларне и за ветроелектране", рекла је Ђедовић Хандановић.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Према њеним речима, очекује се да ЕПС свој први ветропарк добије почетком наредне године.

 Министарка је нагласила да су у току  преговори за 1ГW самобалансираних соларних електрана са конзорцијумом који предводи "Хјундаи Инжињеринг" и које ће по завршетку изградње бити у власништву државе.

 "Приоритет у инвестиционим плановима и најважнији енергетски пројекат је реверзибилна хидроелектрана Бистрица, која ће омогућити лакшу интеграцију зелене енергије на мрежу", рекла је Ђедовић Хандановић.

Навела је да је за постизање циљева енергетске транзиције потребно учешће и привреде и грађана, као и  да се број прозјумера повећао седам пута у последњих 18 месеци.

Потписивању уговора присуствовали су генерални директор компаније Enlight Renewable Energy за Европу Марко Липошћак, председник Управног одбора компаније Enlight Renewable Energy (путем видео поруке) Yair Seroussi и члан Извршног одбора Ерсте Банке Србија Никола Стаменковић.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Потписани су Уговор о откупу електричне енергије и преузимању балансне одговорности између компанија Enlight Renewable Energy и ЕПС-а, Уговор о кредитирању између компаније Enlight Renewable Energy, ЕБРД-ја и Ерсте Банке, као и Уговор о ступању у пројекат између компаније Enlight Renewable Energy, ЕБРД-ја, Ерсте Банке и ЕПС-а.

Локација на којој је планирана изградња ветропарка "Пупин" налази се у југозападном Банату на територији општине Ковачица, између насељених места Ковачица, Падина и Дебељача.

Планирано је да се ветропарк састоји од 16 ветротурбина, укупне снаге од 94,4 МW.

Планирани број радника варираће у зависности од фазе изградње између 50 и 200 ангажованих радника различитих профила, а након пуштања у рад биће ангажовано више од 10 сталнозапослених радника.

Инвестициона вредност овог пројекта износи око 100 милиона евра.

Вршилац дужности генералног директора ЕПС-а Душан Живковић рекао је да се уговор за откуп електричне енергије потписује на 15 година, што је потврда да је ЕПС поуздан и пожељан партнер за инвеститоре у зелену енергију.

"Важно је што ће ЕПС по завршетку ветровопарка преузимати сву произведену електричну енергију, при чему је цена откупа и балансирања одређена тржишним принципима, што ће ЕПС-у омогућити додатни профит, али и додатну сигурност за наше грађане", поручио је Живковић.

Фото: Ilustracija/Jutjub MK Group

Како је навео, Електропривреда Србије је посвећена инвестицијама у градњу електрана које користе обновљиве изворе енергије и на овај начин јача свој производни портфолио и позицију на тржишту.

  Директор Европске банке за обнову и развој за Западни Балкан Матео Коланђели нагласио је да је пројекат брзо дошао у фазу финансирања, с обзиром да је прошло пет месеци откако су кренули да раде на овом пројекту.

  "Мислим да је ово заиста снажна студија случаја која показује да је могуће остварити и највише стандарде и брзину извршења", истакао је Коланђели.

  Како је навео, ово је 354. пројекат који ЕБРД потписује у Србији од 2001. године.

  "Ово је један од мојих омиљених пројеката, јер је прошао дуг пут промовисања и имплементације обновљивих извора у Србији. Прошао је кроз много успона и падова, а коначно је убрзан у контексту наших разговора са ЕПС-ом за 300 милиона евра ликвидног кредита који смо дали 2022/23", рекао је Коланђели.

Истакао је да се нада наставку сарадње са Министарством енергетике и рударства и Електропривредом Србије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести