ЕУ усвојила одлуку о зајмовима за земље ЗБ без Србије

БРИСЕЛ: Савет ЕУ усвојио је одлуку о пружању макрофинансијске помоћи до три милијарде евра за укупно 10 партнера са Западног Балкана и из суседства, у циљу превазилажења економских последица пандемије Ковид-19.
eu
Фото: Tanjug / arhiva

Из ЕУ кажу да се ради о финансијској помоћи у облику "зајмова под повољним условима" уз подршку Међународног монетарног фонда. Србија је једина земља из региона која није тражила овакву врсту позајмице због, како се наводи, непостојања значајнијих поремећаја у платно-билансном систему земље.

Пакетом су обухваћене Албанија (80 милиона евра), БиХ (250 милиона), Црна Гора ( 60 милиона), Грузија (150 милиона), Јордан (200 милиона), Косово (100 милиона), Молдавија (100 милиона), Северна Македонија (160 милиона), Тунис (600 милиона) и Украјина (1,2 милијарде евра).

У Савету ЕУ наводе да ће ова помоћ послужити државама за покривање непосредних потреба за финансирањем, које су се повећале због избијања епидемије Ковид-19 и да ће им бити доступна у наредних 12 месеци.

Та средства допринеће јачању макроекономске стабилности и створиће простор за усмеравање ресурса на заштиту грађана и ублажавање негативних социоекономских последица пандемије, кажу у Савету ЕУ.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести