ЕК: За Западни Балкан 38 милиона

БРИСЕЛ: Европска комисија објавила је данас да је за земље Западног Балкана одорбила 38 милиона евра хитне здравствене подршке, у оквору глобалног одговора за пандемију корона вируса, а одобрила је и пренамену 374 милиона евра како би се помогао социјално-економски опоравак региона, објављено је данас на сајту Европске комисије.
evropska unija, freeimages
Фото: Freeimages.com, ilustracija

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Оливер Вархељи рекао је да се Европа суочава са здравственом кризом без преседана, али је чак и у овим тешким временима увек ту за своје партнере са Западног Балкана, који припадају ЕУ.

Помоћи ћемо наши партнерима да покрију хитне трошкове за здравствени систем, али и да промовишу дугорочне мере како би се ублажиле социјално-економске последице кризе због епидемије корона вируса и подржале мала и средња предузећа у региону, поручио је Вархељи.

На захтев партнера из региона, Европска комисија је упутила хитан одговор како би подржала набавку медицинске опреме и уређаја, попут респиратота, лабораторијских комплета, маски, наочара и заштитне одеће.

Европска унија ће подржати Албанију и Северну Македонију са по четири милиона евра, Босни и Херцеговини је намењено седам милиона, Црна Гора ће добити три милиона евра, Косово до пет милиона и 15 милиона евра предвиђено је за Србију, земљу која је тренутно најпогођенија пандемијом.

Комисија, такође, укључује Западни Балкан у иницијативе ЕУ када је реч о заједничким шемама јавних набавки.

Када је реч о санирању економских последица пандемије корона вируса, ЕУ ће преусемрити новац из ИПА фондова како би помогла опоравак партнера на Западном Балкану у краткорочном и средњорочном периоду.

То укључује и подршку приватном сектору, јачање система социјалне заштите, са посебном пажњом на рањиве групе, и јачање отпорности здравственог система.

За ту намену, Комисија је мобилисала 46,7 милиона евра за Албанију, 73,5 милиона за БИХ, 50 милиона за Црну Гору, Северна Македонија ће имати 62 милиона евра, Србија може да очекује 78,4 милиона евра, а Косово до 63 милиона евра.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести