Вархеји: Помоћићемо Западном Балкану у медицинској опреми 

БРИСЕЛ: Комесар за проширење Оливер Вархеји каже да ЕУ размара све могућности како би помогла Западном Балкану у борби против кризе настале избијањем пандемије корона вируса.
varheji
Фото: Youtube Printscreen

”То подразумева не само медицинску опрему већ и краткорочна и средњорочна решења за борбу против ове кризе”, каже Вархеји.

На питање Танјуга о начинима на који ЕУ може да помогне региону или укључи Западни Балкан у заједнички ЕУ одговор на пандемију КОВИД19, Оливер Вархеји каже да Европска комисија ради на више праваца помоћи.

”Већ смо мобилисали фондове у висини од 30 милиона евра за западнобалканске земље како би могле да брзо добију неопходну медицинску опрему која им је потребна у борби против кризе”, наводи Вархеји.

Он додаје да су земље региона укључене и у заједничке ЕУ набавке медицинске опреме што им пружа бољи приступ тржишту.

”Такође разматрамо како да преусмеримо фондове са ЕУ стране како би помогли земљама региона у погледу економске кризе. У личном сам контакту са свим земљама и већ смо примили прве процене потреба”, наводи Вархеји.

Комесар Оливер Врахеји закључује да већ сад Европска комисија гледа у економске последице ове кризе како би обезбедила помоћ земљама Западног Балкана у одржавању ликвидности њихових економија.

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести