Французима Аеродром, 500 + 732 милиона евра инвестиција

БЕОГРАД: Француска компанија “Венси ерпортс” (Vinci Airports) победила је на тендеру за концесију за београдски Аеродром Никола Тесла, преносе медији позивајући се на неименоване изворе.
Aerodrom Nikola Tesla
Фото: Tanjug

Према најавама, Влада Србије је на вечерашњој седници одлучивала о томе и према извештајима медија концесију поверила француској компанији, а према сазнањима Танјуга од 21 сат вечерас заседа Надзорни одбор Ародрома Николоа Тесла.

Јавност ће о томе у суботу званично обавестити председник Србије Александар Вучић. 

"Венси ерпортс" је понудио 501 милион евра за 25 година, уз инвестициону обавезу од 732 милиона евра, а годишња такса на концесију ће бити од пет до 16 милиона евра, пише "Курир" позивајући се неименоване изворе.

Према информацијама доступним на интернету, ради се о компанији основаној 1996. године, која је фирма-ћерка компаније "Венси" (Vinci), са 35 аеродома у свету - 12 у Фрнацуској, десет у Португалу, шест у Доминиканској републици, три у Камбоџи, два у Јапану и по једним у Чилеу и Бразилу. 

"Венси ерпортс" годишње опслужује 132 милиона путника и више од 200 авиокомпаније, уз вредност пословања вишем од милијарду евра у 2016. години.

Понуде за концесију су, осим ове компаније, доставили швајцарско-француски конзорцијум "Zuric Airport" са компанијама "Eiffage" и "Meridiam Eastern Europe Investments", индијско-грчки конзорцијум "GMR Infrastructure ltd" и "Terna" и јужнокорејско-турско-кипарски конзорцијум "Inceon international Airport corporation", "Yatirimlari ve Islatme", "VTB capital infrastructure".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести