Хрвати ће струју моћи да купују из целе ЕУ

ЗАГРЕБ: Хрватска домаћинства моћи ће да купују струју од снабдевача из било које чланице Европске уније, а и становници из земаља Уније ће моћи да уговарају снабдевање електричном енергијом са Хрватском електропривредом (ХЕП), пише данас Вечерњи лист.
struja dalekovod
Фото: pixabay.com

Министарство привреде и одрживог развоја Хрватске је, како се наводи, припремило нови закон о тржишту електричне енергије, према којем је слобода куповања струје из било ког дела Уније део слобода које су грађанима зајамчене Уговором о функционисању ЕУ.

Предлагачи закона објашњавају да је, ради подстицања тржишне конкуренције и осигурања снабдевања електричном енергијом по најконкурентнијој цени, потребно омогућити прекогранични приступ новим добављачима струје из различитих извора енергије, те новим произвођачима и пружаоцима услуга складиштења енергије и управљања потрошњом.

Предлогом тржишних правила се предвиђа улазак и излазак произвођача и опскрбљивача електричном енергијом на основу оцене економске и финансијске одрживости њиховог пословања. Али, и даље ће постојати обавеза пружања јавне услуге, која ће и даље бити на располагању потрошачима.

Такође се прописује да рачуни за електричну енергију, осим података о потрошњи и трошковима, треба да садрже и друге информације које крајњим купцима могу да помогну да упоређују њихов тренутни уговор с другим понудама.

То значи редовну доставу тачних информација о обрачуну, које се темеље на стварној потрошњи електричне енергије, уз помоћ паметних бројила, што купцима омогућава да контролишу своју потрошњу и трошкове.

Крајњи купац мора да има јасне услове уговора с добављачем и у идућем петогодишњем периоду му се омогућава промена опскрбљивача у року од 24 сата, према предлогу закона, Уз то, добављачи морају да припреме бесплатан алат који ће омогућити упоредни преглед цена услуга на тржишту како би крајњи купци могли да изаберу за њих најповољнију могућност, пише Вечерњи.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести