Имаћемо струје; Пензионерима по 20.000, биће новца и за здравство

Председник Србије Александар Вучић у специјалној емисији "Прва тема" на ТВ Прва говорио је о струји, пензионерима и помоћи здравственим радницима.
Принтскрин ТВ Прва
Фото: Принтскрин ТВ Прва

Како је рекао, цена струје у Србији неће расти нити ће бити рестрикција.

Он је поновио да цена струје у свету свакодневно скаче, али и да Србија има довољно новца да подмири своје потребе.

"На овакву цену струје, ми смо трошили велике паре та три дана. Данас трошимо мање пара, и наш буџет то може да поднесе. Мене занима како ће то да поднесе Француска која дневно троши 150 милиона евра. Немате струју где да купите, него на берзи. Цена струје се неће повећавати за грађане, као што сам рекао", истакао је председник.

Вучић је навео да нам јавни дуг неће прећи 57 одсто БДП, и рекао да ће здравственим радницима бити исплаћена помоћ од 10.000 динара, крајем јануара или почетком фебруара.

"Мислим да је то леп новогодишњи поклон. Пензионери ће добити 20.000 динара. Плате нам расту брзо, највише у војсци и у здравству. Мораћемо да водимо и о полицији рачуна. Оно где је значајан раст, али није довољан, су пензије, и зато ћемо да им помажемо кад год можемо. Захвалан сам тим људима који поштују и воле своју државу", рекао је председник.

Нисмо направили фабрику чипова, али сам отворио сам 260 фабрика

Председник Вучић рекао је вечерас да није успео да покрене градњу фабрике чипова у Србији у сарадњи са УАЕ, што је раније најавио, али да је сам учестовао у отварању 260 фабрика у земљи и довео многе велике компаније.

Не успете увек у свему, констатовао је Вучић и истакао да је, ипак, довео у Србију неке од најпознатијих компанија, као што су МТУ, Бросе, ЗФ, Континентал, Нидек и многе друге.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише насловну страну Данаса "Какав је ефекат еуфорично најављених државних послова са УАЕ, од бајке о чиповима до скупих зајмова".

Председник је рекао да је претходна власт угасила више од 500 фабрика и да је још Зоран Ђинђић предлагао да се на простору РТБ-а Бор сади кикирики и да је захваљујући партнерству са Кинезима спашен РТБ, иако је био 1,2 милијарде долара у минусу, као што је спашена Железара Смедерево која је сада највећи извозник.

"И то када неко каже - марш напоље Немци, Кинези... Од чега да живимо", запитао је Вучић и истакао да су плате подигнуте зато што имамо фабрике и запитао: "Је л да затворимо фабрике?"

Напоменуо је да у немачким фабрикама ради 75.000 људи и још толико у фирмама које су кооперанти, као и да у кинеским фирмама исто тако ради 20.000 и још 20.000 у кооперантским предузећума...

Додао је да држава ове године улаже девет пута више него 2012.године у екологију и заштиту животну средину.

Председник је истакао да неће да прихвати нову иделогију - да црвену заставу са српом и чекићем а замени зелена застава и додао је да Србија треба да се бави зеленом агендом, али да неће бити никаквог пребијања људи и истеривања инвеститора из Србије.

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести