Кинески гигант Хуавеј отвара Дата центар у Крагујевцу

БЕОГРАД: Кинески технолошки гигант Хуавеј планира да отвори у Крагујевцу регионални центар за складиштење података за јужну и југоисточну Европу (дата центар), каже за Танјуг директор владине Канцеларије за ИТ и е-управу Михаило Јовановић.
j
Фото: EPA/EFE ROBERT GHEMENT

Кинески дата центар налазиће се у згради Државног дата центра у Крагујевцу, а чија је изградња почела у јуну ове године.

У наредних месец дана, очекује се потписивање Меморандума са овом кинеском компанијом.

"Обавили смо разговоре са компанијом Хуавеј, пре свега за државни дата центар у Крагујевцу. Изградњом овог великог регионалног дејта центра, који градимо делом из буџета Србије, делом из кредита Светске банке, желимо да направимо специјализован простор за смештај опреме и података државне управе и локалне самоуправе али и великих комерцијалних корисника", објашњава Јовановић.

Сматра да је Србија идеална да постане регионални дејта центар великих комерцијалних корисника.

Већ су парафирани договори са великим играчима са Запада на овом терену, попут Мајкрософта, Оракла, ИБМ-а.

"А сада интересовање показује Хуавеј, највећа кинеска технолошка компанија, да свој регионални дата центар за Европу отвори баш у Крагујевцу. У том смислу трају преговори, разговори и очекујемо потписивање Меморандума о разумевању у наредних месец дана".

Друга ствар о чему Србија разговара са Хуавејем је сарадња у области вештачке интелигенције.

Влада Србије ће, најављује, у наредних неколико месеци донети Стратегију развоја вештачке инетелигенције.

Управо је, додаје, Хуавеј далеко отишао у технолошком развоју и хардвера и софтвера за те потребе.

Сарадњом са овом компанијом, Србија би могла да има приступ такозваним "хај перформанс компјутинг рачунарима" који омогућавају обраду података у реалном времену и платформу за вештачку интелигенцију, а канцеларија за ИТ и е-управу Владе Србије омогућила би да ову платформу користе универзитети и научно-технолошки паркови у Србији.

Компанија Хуавеј, као један од највећих произвођача мобилних телефона и опреме за 5Г мобилне мреже на свету, која има и своје мобилне апликације, добиће могућност да у Крагујевцу смести све податке након завршетка радова на изградњи нашег Државног центра.

У Европи Хуавеј, иначе, има два регионална дејта центра за складиштење података. Један је у Немачкој, а други у Холандији, док у овом делу европског континента немају такав центар.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести