Крушик: Удруживање фабрика у групацију решиће проблеме

БЕОГРАД: Удруживањем у групацију Одбрамбена индустрија Србије стварају се услови да фабрике за производњу наоружања и опреме ефикасније освајају нове технологије и производе сложене борбене платформе за потребе Војске Србије, кроз јасну улогу сваког предузећа у технолошком ланцу производње, саопштио је данас генерални директор ваљевског Крушика, који је њен део.
krusik
Фото: Tanjug (Z. Žestić, arhiva)

Како је навео, Уредбом Владе Србије, која је ступила на снагу 8. јануара, створени су услови, дефинисани Законом о производњи и промету наоружања и војне опреме, за формирање групације Одбрамбена индустрија Србије.

Групација обухвата више од 15 предузећа која су носиоци одбрамбених и базичних технологија, а у сапштењу Крушика се наводи да ће се кроз Програм развоја капацитета фабрика из Групације ОИС, који доноси Влада, обезбедити већи ниво улагања у те фабрике.

То значи, додаје генерални директор Крушика, значајно повећање производног и извозног потенцијала фабрика и одбрамбене индустрије у целини, а индиректно и способности осталих произвођача наоружања и војне опреме и њихових коопераната, факултета и института, као и привреде Србије у целини кроз јасно дефинисане „Мапе пута одбрамбених технологија".

Формирањем Групације коначно ће, каже директор Крушика, бити решени дугогодишњи проблеми дуговања фабрика из периода пре 2013. године и додаје да се стварају услови да се заврши процес конверзије дугова у капитал поверилаца и да се биланси фабрика "очисте баласта из претходног времена оптерећеног санкцијама и бомбардовањем".

Биће решен, како наводи, и дугогодишњи проблем друштвеног капитала у фабрикама ОИС који ће постати власништво државе, а удруживањем предузећа ОИС отвара се могућност за формирање кластера у појединим технолошки специфичним сегментима, као и за проширење Групације оним капацитетима који поседују технологије од значаја за Србију, односно за развој и освајање сложених борбених платформи.

Уредба, додаје, потврђује да држава Србија остаје већински власник фабрика одбрамбене индустрије, а подсећа да је Законом о производњи и промету наоружања и војне опреме прописано да страна улагања не могу бити веће од 49 одсто уз максимално појединачно учешће страног капитала од 15 одсто.

Дакле и законом и уредбом недвосмислено је заштићено државно власништво у предузећу које припада Групацији ОИС тако да не може пасти испод 51 одсто, што и јесте кључна претпоставка за спровођење стратешких интереса државе, пише у саопштењу.

Уредбом се, наводи, ствара амбијент за дефинисање јасног стратешког курса Одбрамбене индустрије Србије, већу упосленост, очување домаће памети и сопствених технологија, усавршавање инжењерског и другог кадра, стабилност кроз учешће у новим развојним пројектима, пласман производа за потребе безбедносних снага у земљи и јачање сопственог извозног потенцијала.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести