Мали: Изашли смо у сусрет фриленсерима, али постоји црвена линија

БЕОГРАД:  Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је Влада Србије изашла у сусрет већини захтева фриленсера,посебно узимајући у обзир социјалну категорију, али да постоји "црвена линија" коју не могу прећи.
racunari, pixabay
Фото: pixabay.com

Представљајући решења закона из области Министарства финансија на Одбору за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, Мали је истакао да је држава највише изашла у сусрет фриленсерима који су месечно зарађивали до 56.000 динара и да они нису у обавези да плаћају порезе и доприносе уназад.

"Тиме смо најважнији захтев тих удружења фриленсера уважили", рекао је Мали говорећи о Предлогу закона о изменама и допунама закона о порезу на доходак грађана и Предлогу закона о допуни закона о доприносима за обавезно социјално осигурање.

Истиче да постоје фриленсери који су зарађивали стотине хиљаде евра клађењем на интернету или изнајмљивањем станова у Београду и да они морају да плате порез.

"То је црвена линија коју смо рекли да нећемо прећи. Међутим, и њима смо делимично изашли у сусрет. На пример, уколико је неко зарађивао 700 евра месечно, кроз репрограм смо понудили да не наплаћујемо затезну камату, кроз тих 120 рата, тако да ће они тај стари дуг плаћати месечно 7,4 евра. Мислим да је то више него фер", рекао је Мали.

Указује да је држава и ту "на веома танкој линији", с обзиром да, истиче, постоји велики број фриленсера који су платили све порезе и доприносе и који стално коментраришу да није фер да сада неко не плати порез.

"Такође, имате 2,2 милиона грађана Србије који плаћају порезе и доприносе редовно, иако имају минималну зараду", подвукао је Мали.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести