Брнабић о фриленсерима: Увек сам за разговор, али не ултиматум

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић поручила је данас да је влада постигла одлично компромисно решење по питању наплате пореза фриленсерима и да јој је жао што део њих протестује, као и да је увек спремна за додатни разговор, али не и за ултиматум.
ana brnabic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Мислим да смо напорно радили и постигли решење, жао ми је што протестују. Увек сам за разговоре, али не за ултиматум. Да видимо шта можемо да урадимо, али тако да сви грађани пред законом и институцијама буду једнаки", навела је Брнабић одговарајући на питање новинара о протесту фриленсера.

Додаје да је увек спремна за додатне разговоре, али да мисли да је држава стварно дала све од себе да се нађе компрмисно решење, које је и прихватило Удружење фриленсера и предузетника Србије, док друго удружење није - Удружње радника на интернету.

"Ако треба да причамо, ту сам", поручила је Брнабић.

Каже да је данас када је излазила из скупштине, иако су јој поједини звиждали и негодовали, пришла окупљненим фриленсерима да их поздрави и разговара са њима.

Брнабић додаје да је то било, са њене, пристојно и људско понашање, и да је хтела да им каже да је увек спремна за разговоре, иако је влада са њима месецима водила разговоре и дала чак три предлога да се реши проблем неизмиреног пореза.

"Некоректно је да неко искористи мој неки људски гест и да каже како они имају резултате протеста, јер сам се наводно уплашила неког и пристајем на разговор. Позив на разговор није страх већ супротно, показатељ одговорног понашања", навела је Бранбић.

Објашњава да је влада дала заиста компромисно решење фриленсерима да сви који су зарађивали до 467 евра месечно не плаћају ништа и да не дугују за порез у претходних пет година, док, на пример, они који су зарађивали 600 евра плаћају 21 евро месечно.

Додаје да су предлогом који је усвојила влада за измене Закона о порезу на доходак грађана отписани сви порези и доприноси до нивоа минималне зараде.

Брнабић каже да је подигнут неопорезиви део и да свима који су зарађивали више од око 500 евра месечно су умањене стопе и отписане камате и друго, као и да им је омогућено да могу да плате дуг у наредних 10 година.

Додаје да су фриленсери, такође, позвани у радну групу да са владом заједно ради на изменама и допунама закона за убудуће.

Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

 Фриленсери за повлачење закона и преговоре

Протест фриленсера у организацији Удружења радника на интернету завршен је данас у Београду око 13 сати уз поруку да не одустају од својих захтева за решавање питања наплате пореза за фриленсере.

Они су на протесту, испред Народне Скупштине који је почео у 12 сати, поновили да траже да се из процедуре повуку измене Закона о порезу на доходак грађана и да са представницима Владе Србије седну за преговарачки сто.

Окупљенима су се обратили Миран Погачар из Удружења радника на интернету и представници еколошких организација Александар Јовановић и Александар Панић. Потом су се упутили до зграде Владе Србије и продужили до Славије где је протест завршен.

Погачар је позвао окупљене да се врате испред Дома Народне скупштине, где су фриленсери јуче поставили шаторе и провели ноћ.

Он је најавио да ће у шаторима остати до 10. априла, када ће се прикључити најављеном еколошком протесту.

Саобраћај је током шетње улицама Кнеза Милоша и Немањином био обустављен, а учесници протеста су на почетку колоне носили велики траспарент на коме пише "Не дамо вам нашу будућност, Удружење радника на интернету".

Представници тог удружења раније су саопштили да је за њих компромисно решење да се са наплатом пореза почне од октобра 2020. године, као и да порез буде 20 одсто од њиховог прихода.

Погачар је рекао да се фриленсери шест месеци боре за решавање питање наплате пореза.

"Данас смо овде са јасном поруком - порез да, пљачка не. Борићемо се за нашу будућност Ми смо будућност", рекао је Погачар.

Навео је да су данас на протест дошли фриленсери и из Крагујевца, Ниша, Бора, Новог Сада и Суботице.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести