Мали: Србија издваја значајну суму за иновације

БЕОГРАД: Значајна средства за иновације предвиђена су у буџету за 2020. годину, кроз издвајања за Фонд за иновационе делатности и Фонд за науку, рекао је данас министар финансија Синиша Мали, у разговору са представницима фондације "Конрад Аденауер Штифтунг", предвођеним генералним секретаром Герхардом Валерсом.
mali, tanjug
Фото: Танјуг (Видео)

Фондација "Конрад Аденауер Штифтунг" јуче је званично отворила нову канцеларију у Београду, а њени програми се формулишу као подршка јачања и продубљивања политичке, али и сваке друге сарадње Немачке и земље у којој та Фондација функционише и има своје седиште.

Валерс, који учествује у формулисању фондацијских програма широм света, па и у Србији, истакао је да су образовање и улагање у иновације две веома значајне области.

Мали је, наводи се у саопштењу Министарства финансија, рекао да Влада Србије добро препознаје да се будући економски раст земаља у свету све више ослања на иновације и најновије технологије. Он је нагласио да се доста ради на олакшавању пословања привредника и подсетио да је још прошле године започет рад на пореским олакшицама којима се подстиче иновациона делатност, као и да се са том праксом наставља и у будућности.

Министар је обавестио саговорнике о макроекономским резултатима, истичући као значајну вест да је лист "Фајненшел тајмс" прогласио Србију рекордером по броју директних страних гринфилд инвестиција у прошлој години, као и да је Србија у првих седам месеци ове године привукла за 43 одсто више директних инвестиција него у истом периоду 2018. године.

Он је навео да у Србији послује велики број фирми из Немачке и да је у њима запослено око 60.000 радника, наводи се у саопштењу ресорног министарства.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести