Марковић: Није постигнут договор о износу минималца за 2023. годину

БЕОГРАД: Ни данас, на трећем састанку преговарачког тима за преговоре о минималној цени рада за 2023. годину, није постигнут договор о износу минималца за следећу годину, изјавио је Тан‌југу члан преговарачког тима Савеза самосталних синдиката Србије Зоран Марковић.

Према његовим речима, ставови социјалних партнера се ни после данашњег састанка, последњег у овом формату јер се од 1. септембра о минималцу преговара на нивоу Социјално-економског савета, нису приближили и свако је остао на свом ранијем становишту.

"Држава и даље сматра да би повећање требало да износи 14 одсто, што синдикати не могу да прихвате. Ми тражимо да повећање буде у два корака, па би једно требало да важи од септембра до краја године и њиме би се минималац изједначио са минималном потрошачком корпом, а у децембру бисмо преговарали о новој минималној цени рада која би била примењивана у следећој години", рекао је Марковић.

Када је о послодавцима реч, они су, каже саговорник Тан‌југа, сагласни са повећањем које предлаже држава, под условом да они немају трошак од тог повећања.

Влада Србије, према његовим речима, осим повећања минималца за 14 одсто, предлаже и повећање неопорезивог дела зараде на 12 одсто, односно са 19.300 на нешто више од 21.700 динара.

Социјални партнери - Влада Србије, синдикати и послодавци, имају рок до 15. септембра да се договоре о висини минималца за 2023, а ако не постигну договор, коначну одлуку донеће Влада Србије.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести