Михајловић: Извештај ЕК показао да морамо бити бржи у унапређењу енергетске ефикасности

КУЛА: Потпредседница владе и министарка енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да је извештај ЕК за Србију показао да је постигнут напредак у одређеним областима, пре свега када је реч о унапређење родне равноправности, да је препознат нови законодавни оквир у енергетском сектору, али да је циљ да будемо бржи и ефикаснији у спровођењу реформи и европским интеграцијама.
zorana mihajlovic yt
Фото: Youtube Printscreen

"Сви извештаји и анализе који долазе из међународних институција су важни за нас, јер онда можемо да видимо где смо у односу на друге државе. Тако је било и са Дуинг бизнис листом Светске банке, са Светским трговинским форумом, а годишњи извештај ЕК је нарочито важан, јер показује у којим ресорима јесмо, а у којим нисмо постигли напредак и да ли смо и у којој мери урадили шта треба", рекла је министарка.

То је важно не због ударања пацки, него да бисмо створили што боље услове за грађане и државу, навела је Михајловићева одговарајући на питања новинара у Кули, где је обишла радове на уградњи соларних панела у ОШ Исо Бајић, као и радове у оквиру програма енергетске санације породичних кућа и домаћинстава, саопштило је министарство.

Када је реч о унапређења родне равноправности, рекла је да не може да каже да није поносна.

"Препознато је све што је Србија урадила у овој области, од доношења Закона о родној равноправности, антидискриминационог закона, стратегије за борбу против насиља и унапређења родне равноправности. У извештају ЕК се каже и да је неопходно да учинимо све да имамо и регистар насилника, о чему ми већ причамо и на чему инсистирамо", рекла је Михајловић.

Она је навела да, када је реч о енергетици, очекује брже и ефикасније спровођење реформи, посебно у области унапређења енергетске ефикасности и спровођења процеса енергетске транзиције.

"Суштина је да морамо много да радимо. Препознат је у извештају законодавни оквир, препознато је да смо покренули процес енергетске транзиције, да желимо више зелене енергије, али стоји и да морамо да отворимо тржиште гаса, да радимо брже на унапређењу енергетске ефикасности, посебно јер су у тој области земље ЕУ урадиле много више од нас. Такође, потребно је да донесемо преостала подзаконска акта и да управљање јавним предузећима буде ефикасније", истакла је министарка.

Све то не радимо, додаје, због ЕУ и обавеза које имамо на путу ка чланству, већ због нас.

То су све препоруке и надам се да ће нова влада радити брже и ефикасније да постигне боље резултате, рекла је Михајловић.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести