Мировић: Наставак подршке представљању наших винара у свету

НОВИ САД: На свечаној скупштини Удружења произвођача грожђа и вина ''Срем - Фрушка гора'' одржаној у Галерији Матице српске у Новом Саду додељена су признања најуспешнијим винарима у протеклој години, а председник Покрајинске владе Игор Мировић тим поводом је изјавио да ће Влада наставити са подршком винарима и виноградарима широм Војводине. 
m
Фото: Printscreen/Instagram@igor.mirovic

Према његовим речима Удружење винара  ''Срем - Фруска гора'' недри квалитет и наставља са великом винарском и виноградарском традицијом у Срему.

Имамо велике амбиције и у овој години. Један део произвођача вина представиће се у Њујорку у наредних неколико месеци, што значи да смо опредељени да са знатним финансијским средствима када је реч о представљању наших вина будемо присутни не само у Србији и региону, већ и на оним местима где виногорје као што је фрушкогорско заслужује да буде, истиче Мировић.

Председник Удружења произвођача вина и грожђа Срем - Фрушка гора, Гордан Башић изјавио је да сви пројекти Удружења за основну идеју имају промоцију Фрушке горе као значајне винске регије.

Ми имамо обичај да се окупимо једном годишње и близу обележавања Светог Трифуна који је наша виноградарска и винарска слава и да некако кренемо у нову производну годну што се тиче грожђа, а после бербе и вина и да сви заједно покажемо шта све има Фрушка гора и шта смо ми све у стању из те Фрушке горе кроз грожђе и вино да изнедримо, рекао је Башић.

Издавач часописа ''Вино фино'' Игор Луковић каже да су Фрушкогорци у последње време почели више да се баве сортама које чине идентитет једне регије, уз оне интернационалне.

Фрушка гора је везана уз виноградаре и уз вино. Какво је то вино и његов квалитет види се по резултатима који стижу у последњих неколико година на адресе фрушкогорских винарија. Остало је још пуно посла да се уради, пуно тероара да се истражи и пуно великих вина да се направи, казао је Луковић.

Удружењу је у првом плану завршетак елабората за географско порекло Фрушка гора.

Уз онај који је већ урађен за Срем, желе да привуку све који производе вино, и мотивишу их да схвате бенефите које удруживање и заједништво доноси. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести