ММФ данас о новом споразуму; Мали: Аранжман ће погурати реформе

БЕОГРАД: Борд директора ММФ - а разматраће данас у Вашингтону предлог новог споразума са Србијом, а министар финансија Синиша Мали каже да ће тај споразум погурати започете реформе и значити додатни кредибилитет у међународној финансијској јавности.
Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije Foto: Dnevnik.rs
Фото: Синиша Мали, министар финансија у Влади Републике Србије Фото: Дневник.рс

Предвиђено је да ММФ, као и прошлог пута, подржи нашу земљу нефинансијским, саветодавних аранжманом у дужини од 30 месеци.

"Наш економски програм, подржан Инструментом за координацију политике који је истекао у јануару 2021. године је био од кључног значаја за спровођење мера подршке привреди и становништву током кризе. Тај програм нам је помогао да наставимо са спровођењем плана структурних реформи, али њих је неопходно наставити", каже за портал Бизнис.рс министар финансија Синиша Мали.

Подсећа да је споразум о коме ће се данас изјаснити Борд директора ММФ, почетком овог месеца већ усвојила Влада Србије.

"Пошто је реч о саветодавном аранжману, с обзиром на то нам новац од те финансијске институције не треба, наставак сарадње за нас значи додатни кредибилитет у међународној финансијској јавности. Њихови савети ће нам свакако користити, како бисмо одржали и унапредили ниво привредне активности, која нужно води ка побољшању животног стандарда грађана", казао је Мали.

У наредних 30 месеци посебно ћемо се, додаје, фокусирати на додатне структурне и институционалне реформе, како би се осигурао јачи и инклузивнији раст у средњем року, са посебним фокусом на екологију.

"Подршка привредном опоравку и даље је најважнији приоритет наше економске политике. Настојаћемо да смањимо фискалне ризике и према потребама дефинишемо мере за ванредне ситуације", објашњава министар Мали.

Нови аранжман је, додаје он, од посебног значаја када је у питању реформа јавних предузећа и модернизација Пореске управе, јачање наплата прихода и унапређење пословног амбијента.

"Фокус ће бити и на јачању оквира управљања јавним инвестицијама, а у јуну је планирано и усвајање новог програма реформи управљања јавним финансијама за 2021-2025. годину. Наставићемо реструктуирање великих јавних предузећа како бисмо унапредили ефикасност и ограничили фискалне трошкове и ризике, а то се, пре свега, односи на Електропривреду Србије и Србијагас", истиче министар финансија.

Имајући у виду да је унапређење пословног окружења један од приоритета, напомиње министар Мали, Влада Србије ће наставити да спроводи структурне реформе.

"Тиме подржавамо виши раст вођен приватним сектором. Од кључног значаја је и спровођење мера за сузбијање сиве економије. План је и да се сачини свеобухватни план за зелени раст, како бисмо подржали економски опоравак и обезбедили одрживији и еколошкији развој. Између осталог, биће унапређени и постојећи програми социјалне заштите како бисмо заштитили угрожене групе, смањили неједнакост и борили се против сиромаштва", закључује министар Мали.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести