ММФ повећао прогнозу раста светског БДП-а на 6,0 посто

ВАШИНГТОН: Међународни монетарни фонд (ММФ) подигао је процену раста глобалне економије за 2021. годину на 6,0 посто у односу на јануарску прогнозу од 5,5 процената, саопштила је Гита Гопинат, главни економиста ММФ-а, на данашњој конференцији за новинаре.
mmf
Фото: Printscreen

Представљајући ново, априлско издање ММФ-а "Глобални економски изгледи 2021", Гопинат је у онлајн обраћању, које је пратио и Тањуг, навела да је повећање прогнозе раста глобалног бруто домаћег производа (БДП) засновано на невиђеној фискалној подршци влада домаћим привредама у оквиру одговора на корона пандемију.

У том контексту је посебно апострофирала огроман, недавно усвојени пакет економских стимулуса САД-а од 1,9 билиона долара.

Додала је да је на побољшање изгледа светског БДП-а утицало и убрзање опоравка америчке привреде, којој ММФ сада превдивиђа раст за 2021. од чак 6,4 процента, најбржи од почетка 1980-их.

Гопинат је на конференцији за медије, уочи почетка пролећног заседања ММФ-а и Светске банке на којем ће учествовати и делегација Србије, упозорила да ће предвиђени раст и даље у великој мери зависити од развоја пандемије и успеха вакцинације широм света, напомињући да огроман број људи и даље није вакцинисан.

Такође је рекла да се са окончањем мораторијума на отплату кредита очекује нагли скок неликвидности предузећа широм света, као и да ће се привреде суочити са тешкоћама када владе престану са пружањем финансијске помоћи.

Према новој процени Фонда, светска економија је пала прошле године за 3,3 посто, што је мање од првобитно пројектованог пада у јануару од 3,5 процената.

Уколико би се нова прогноза ММФ-а остварила, то би био најбржи темпо глобалног раста од 1976. године, али не треба сметнути с ума ниску упоредну базу, будући да је прошлогодишњи пад светског БДП-а највећи у послератној ери.

На питање новинара како ММФ гледа на изјаву америчке министарке финансија Џенет Јелен о успостављању глобалне минималне пореске стопе на корпоративну добит, Гопинат је одговорила да Фонд одавно фаворизује ту идеју.

Садашњи диспаритет у погледу висине националних пореских стопа на добит предузећа, како је објаснила, узроковао је преусмеравање "великих количина" новца у земље с ниским стопама и подстакао процес пореске евазије, који за последицу има смањење пореске основице на којој би владе могле да прикупљају приходе за финансирање потребне економске и социјалне потрошње.

Америчке министарке финансија Јелен је рекла синоћ да ће радити на успостављању глобалној минималне пореске стопе, што је поздравио француски министар финансија Бруно Ле Мер, који је данас најавио да је глобални споразум о прекограничном опорезивању "на дохват руке".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести