ММФ повећао прогнозу глобалног раста за 2021. на 5,5 посто

ВАШИНГТОН: Међународни монетарни фонд (ММФ) је повећао прогнозу глобалног раста за 2021. годну за 0,3 процентна поена, на 5,5 посто, саопштила је данас Гита Гопинат, главни економиста ММФ-а
mmf logo
Фото: Printscreen/MMF

ВАШИНГТОН: Међународни монетарни фонд (ММФ) је повећао прогнозу глобалног раста за 2021. годну за 0,3 процентна поена, на 5,5 посто, саопштила је данас Гита Гопинат, главни економиста ММФ-а, на представљању најновијег, јануарског издања извештаја "Светски економски изгледи 2021".

Она је истакла да је пројекција овогодишњег раста светског бруто домаћег производа подигнута у односу на октобарску прогнозу због очекиваног повећања пословне активности касније током године, након спровођења вакцинације против ковида-19, и због додатних пакета подршке привреди и грађанима у неколико великих економија.

Истовремено, ММФ је, по њеним речима, смањио процену прошлогодишњег глобалног пада за 0,9 процентних поена, на -3,5 одсто. Мањи пад од првобитно предвиђеног је резултат снажнијег економског замајца у другој половини 2020. године него што се очекивало.

За 2022. предвиђа да ће светска привреда порасти за 4,2 процента.

Гопинат истиче да се предвиђа значајна разлика у динамици опоравка међу земљама, у зависности од приступа медицинским средствима, ефикасности мера подршке, изложености прекограничном преливању последица и структуралних карактеристика које чине кризу.

Политичке акције треба да обезбеде ефикасну подршку економијама док не крене чврст опоравак, с нагласком на унапређење кључних императива - повећање потенцијалне производње, обезбедивање партиципативног раста који користи свима и убрзање процеса транзиције на мању зависност од угљеника, констатује Фонд.

Додаје да је потребна снажна мултилатерална сарадња да би се пандемија свуда ставила под контролу, а ти напори укључују јачање финансирања Ковакс механизма ради убрзања доступности вакцина свим земљама, кроз обезбеђење универзалне дистрибуције вакцина по приступачним ценама за све.

Према пројекцијама Фонда, развијене економије ће ове године порасти за 4,3 одсто, а наредне за 3,1 проценат, док тржишта у успону очекује раст од 6,3 посто ове и од 5,0 процената идуће године.

За еврозону се прогнозира раст од 4,2 посто у текућој и од 3,6 одсто у следећој години, при чему ће Немачка, највећа европска економија, забележити привредну експанзију у 2021. и 2022. години од 3,5 и 3,1 посто, респективно.

Француску, по ММФ-у, очекује раст од 5,5 процената ове године и од 4,1 посто догодине.

Убедљиво највећи скок БДП-а у овој години имаће Кина, 8,1 посто, док ће догодине успорити на 5,6 процената. При томе, Фонд процењује да је прошле године друга највећа светска економија једина забележила раст БДП-а од 2,3 одсто.

Економија Сједињених Држава ће, сматра ММФ, имати раст од 5,1 посто у 2021. и од 2,5 процената наредне године, док се Великој Британији предвиђа повећање БДП-а за 4,5 одсто ове и за 5,0 посто 2022.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести