На посао прошле године ишло 47.000 људи више

Велики број незапослених и даље је један од проблема који муче Србију, али се, по свему судећи, ситуација значајно поправља јер је прошле године отворено доста нових радних места и запослено више људи и стопа запослености била је око 50 одсто.

Како је недавно рекао директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић, стопа незапослености у Србији била је 11,3 одсто, а циљ је да се до краја ове године спусти испод десет одсто, што би нас приближило европском просеку.

– Тај циљ је већ достигнут у Војводини, где је у трећем кварталу прошле године стопа незапослености била нижа од десет одсто, што је и први пут забележено откако се користи та методологија, а том проценту приближио се и регион Београда – рекао је Мартиновић. – Ипак, у осталим деловима Србије стопа незапослености је око 15 одсто па је неопходно да се предузму кораци и помире регионалне разлике и стопа незапослености у целој земљи изједначи,

Он је указао на то да се, и кад се гледају статистички подаци, али и сви индикатори на тржишту рада, може рећи да је прошла година била успешна и да постигнути резултати охрабрују и дају наду и оптимизам.

Циљ је да се до краја ове године стопа незапослености у Србији  спусти испод десет одсто, што би нас приближило европском просеку

– Подаци из Анкете о радној снази за трећи квартал прошле године показују да је посао нашло око 47.000 људи више него 2017. године, а највише у прерађивачкој индустрији, грађевинарству, трговини и области услуга. Нова радна места отварана су широм Србије, а највише запошљавања било је у регонима Војводине и Београда, док су најугроженији западна и источна Србија – рекао је Мартиновић.

Да би се позитивни трендови наставили, додао је он, припремљени су програми и мере активне политике за запошљавање НСЗ-а, али и Владе Србије – низ подстицаја за послодавце, за привлачење страних инвестиција јер се показало да директне стране инвестиције доносе највише нових радних места.

– За то на располагању имамо четири милијареде динара. Поједине мере смо унапредили, а то се пре свега односи на програме за младе, а новац је намењен и за јавне радове, самозапошљавање, преквалификацију, обуке јер поједини кадрови недостају, и то не само у Србији већ и у другим земљама – казао је Мартиновић.


Циљ реалан

– Циљ да до краја године стопа незапослености буде једноцифрена је реалан јер је пре пет година, када сам дошао на место директора НСЗ-а, стопа незапослености у Србији била изнад 20 одсто, а сада је готово упола мања – рекао је Зоран Мартиновић.


Он је указао на то да је извесно да је доста грађана Србије отишло да ради у иностранство, али да миграције не треба спречавати и да се с тим суочавају и многе развијене земље.

– Потребно је да предузмемо кораке да одлазак радне снаге из Србије не би угрозио домаће потребе и да се обезбеди амбијент ради смањења одлазака, а то је пре свега побољшање услова рада, веће плате... – рекао је Мартиновић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести