Најбогатије земље се сложиле да помогну сиромашним земљама

ЈОХАНЕСБУРГ: Најбогатије земље на свету сложиле су се данас да замрзну дужничке обавезе сиромашних нација, убрзо након што је око 20 европских и афричких лидера упутило заједнички апел да се помогне одговор на корона вирус у Африци, истакавши да само глобална победа која у потпуности укључује Африку може привести пандемију крају.
Završen samit G20 Foto: Kyodo News via AP
Фото: Kyodo News via AP

Министри финансија Г-20, међу којима и САД, Кине, Индије и других, рекли су да ће одмах ставити на чекање обавезе сиромашних држава, пренео је АП.

Та мера има за циљ да помогне најсиромашнијим земљама да усредсреде своје трошкове на здравство и помоћ угроженим људима у циљу сузбијања епидемије.

У заједничком апелу који су потписали челници Француске, Етиопије, Немачке, Јужне Африке и других држава, објављеном у "Фајненшел Тајмсу", позива се на драматичне мере које укључују моментални мораторијум на сва плаћања јавног и приватног дуга све док се не заврши пандемија.

Док Г-20 није прецизирао колико ће земаља имати користи, француски министар финансија Бруно Ле Мер рекао је да 76 земаља има право на мораторијум, укључујући око 40 у субсахарској Африци.

Исплате дуга у вредности од 20 милијарди долара које ће бити обустављене, укључују осам милијарди долара код приватних кредитора и 12 милијарди долара другим земљама, рекао је Ле Мер.

Разматра се и да буде замрзнут дуг од 12 милијарди долара код мултилатералних институција попут Светске банке.

Замрзавање отплате дуга трајаће до краја ове године и могло би да буде и продужено.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести