Нето губитак Дојче банке 832 милиона евра у трећем кварталу

ФРАНКФУРТ: Дојче банка је известила 30. октобра да је у трећем кварталу 2019. укњижила нето губитак од 832 милиона евра, што, према оцени ЦНБЦ-а, указује на то да велики план реструктурирања и даље врши притисак на немачког кредитора.
d
Фото: EPA/EFE ARMANDO BABANI

Тржишни аналитичари су предвиђали губитак од 778 милиона евра, према подацима Рефинитива.

Банка је у трећем кварталу остварила укупан нето приход од 5,3 милијарде евра према 6,2 милијарде евра годину дана раније.

Укупни некаматни трошкови износили су 5,8 милијарди евра у поредењу са 5,6 милијарди евра претходне године, а коефицијент основног капитала банке Тиер 1 је у трећем кварталу био на нивоу од 13,4 одсто наспрам 14 процената у истом периоду 2018.

"Наши квартални резултати су у потпуности у складу с нашим плановима. Мислим да напредујемо у складу са стратешким реформама које смо најавили током лета“, изјавио је Џејмс вон Молтке, главни финансијски директор Дојче банке за ЦНБЦ.

"Наш нето губитак је нешто бољи него што смо предвидели интерним планом, а наш стабилан коефицијент адекватности капитала од 13,4 одсто на кварталном нивоу демонстрира шта постижемо", додао је он.

Посрнули немачки зајмодавац бори се са проблемима од глобалне финансијске кризе 2008. и последицама потоње дужничке кризе у еврозони. Банка се у протеклом периоду суочила са новчаним казнама тешким милијарде долара, са појачаном тржишном конкуренцијом, смањењем тржишних удела у комерцијалном и инвестиционом банкарству, као и низом промена руководства.

Дојче банка планира да, у оквиру свеобухватног плана реструктурирања, до 2022. године укине 18.000 радних места широм света. На крају трећег квартала ове године, имала је 89.958 запослених - што је пад од пет одсто у односу на годину раније.

Акције банке пале су на јутарњем трговању на берзи за 2,0 процента, а у протеклих 12 месеци су изгубиле око 16 одсто вредности, додаје ЦНБЦ.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести