НСЗ: Након обука за књиговође 92 људи добило посао

БЕОГРАД: У првих неколико месеци од завршетка бесплатних онлајн обука за књиговође 92 особе су нашле посао, саопштила је данас Национална служба за запошљавање.
1
Фото: Pixabay.com

Програм који је завршило 293 незапослених из целе Србије, састојао се од теоретског и практичног дела, трајао је 120 часова и одржавао онлајн, што се, наводи се, показало као сјајан модалитет за време пандемије.

Услов за учешће на обукама је да је кандидат на евиденцији назапослених НСЗ-а, а међу полазницима се нашло 95 одсто жена.

Учесници су били и 22 повратника, 24 корисника социјалне помоћи, као и остале рањиве групе и млади.

Александра Чејић из Вршца, обуку је похађала из свог дома и једна је од успешних полазница, која је истакла да је праћење обука функционисало беспрекорно.

"Чим сам схватила да су обуке у онлајн облику, одмах сам прихватила, јер имам пуно обавеза око породице и мале деце, а волим сваки вид улагања у себе. Уз подршку професора и координатора успевала сам да надокнадим врло брзо све што ми није било јасно или сам пропустила", рекла је Чејић, која је након завршених обука добила понуду за посао,у области вођења пословних књига.

Обуке је подржао глобални програм Немачке развојне сарадње "Миграције за развој" (ПМЕ), који у Србији спроводи ГИЗ, а спровео их је под вођством НСЗ Народни Универзитет Ниш.

Координаторка пројекта са НУ Ниш Јована Чањи Аранђеловић рекла је да је начин организовања обука био пресудан за велики одзив и континуитет полазника.

"Полазници су могли да бирају, односно ускладе време праћења обука са својим приватним обавезама, Такође, једноставност виртуелне платформе и доступност професора и координатора, јако су значили полазницима", поручила је Чањи Аранђеловић.

Она је навела да је више од 70 одсто полазника, обуке завршило са највишом оценом.

Осим подршке у едукацији и запошљавању, програм је обезбедио и саветовање полазника курсева, како о успешнијем коришћењу осталих мера подршке, тако и о другим механизмима помоћи које обезбеђује Немачка развојна сарадња, посебно кроз ДИМАК.

ДИМАК је Немачки информативни центар за миграције, стручно образовање и каријеру, који од 2016. године у Србији послује у оквиру програма "Миграције за развој" (ПМЕ) и "Миграције и дијаспора" (ПМД).

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести