Од доласка у Србију Зиђин уложио око 700 милиона долара у РТБ

БЕОГРАД: Од доласка у Србију Зијин уложио је око 700 милиона долара у некадашњи РТБ Бор, саопштила је данас компанија Serbia Zidjin Copper.
zidjin
Фото: Printscreen

У техничку обнову и проширење четири рудника и топионице у Бору, као и у бројне пројекте безбедности и заштите животне средине, Serbia Zidjin Copper је 2020. уложила 360 милиона америчких долара, односно десет милиона више него што је децембра 2018. Зиђин платио 63 одсто удела у РТБ-у Бор.

Компанија ће, како је наведено, наставити да инвестира и настојаће да постигне брз и муњевит развој.

Завршиће изградњу у руднику “Мајданпек”, другу флотацију у руднику “Велики Кривељ”, систем пречишћавања отпадних вода из “Јаме”, реконструкцију Топионице за капацитет 180.000 тона катодног бакра годишње, са посебним фокусом на систем за пречишћавање гасова као приоритетом, пројекат опремања флотације шљаке, као и пројекат нових кречних пећи у “Заграђу”, каже главни инжењер Serbia Zidjin Copper Јиао Јианминг.

"У руднику бакра Мајданпек, према динамици пројекта изградње нове флотације зу којој ће се прерађивати 40.000 тона руде дневно, завршено је око 65 одсто радова, а инвестиција износи 137,7 милиона долара. Такође, изведено је 30 одсто радова према динамици пројекта изградње још једне флотације рудника Велики Кривељ, у шта је уложено 57,8 милиона долара", казао је Јиао.

Како каже, у “Новом Церову” завршена је реконструкција рударског система за 2,5 милиона тона руде годишње, што је инвестиција вредна 19 милиона долара.

У руднику “Јама” започети су радови на нископу и други послови, што је инвестиција “тешка” 32,3 милиона долара.

"Ради имплементације пројекта који ће омогућити производњу 180 хиљада тона катодног бакра годишње, у борској топионици је 2020. изградњом новог система за одсумпоравање и нове електролизе почела свеобухватна реконструкција. Планирана улагања у борску топионицу, до краја 2022. године, износе 262 милиона долара", рекао је Јиао.

Он је додао да су у изградњи нови систем кречних пећи у “Заграђу” и друга секција за прераду камена у “Кривељском каменолому”.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести