Отпуштања радника не сме бити до краја октобра

Послодавци у Србији добиће 7.јула последњи предвиђени то јест  трећи "корона" минималац намењен запосленима и до краја октобра неће смети да их отпусте.
gradjevinci, Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

У међувремену, требало би донети нове, пре свега, пореске олакшице, да би се привредници растеретили, а уштедом на плаћању нижих доприноса, тај новац би могли да усмере да задрже запослене на дужи рок, сматра порески саветник Милан Трбојевић.

"Послодавци после последњег минималца имају обавезу да задрже исти број радника до краја октобра. Тада је реално да се почне са отпуштањима. Међутим, да бисте предупредили размишљање послодавца о томе, када реално има смањене приходе, морају се смањити порези и доприноси, више доприноси него порези", каже Трбојевић за Танјуг.

То смањење не би довело до повећања плата, али може довести до тога да се послодавци у мањој мери одлуче да отпуштају раднике јер ће имати ниже укупне трошкове.

"Ако дође до отпуштања, у буџету Србије ће свакако бити мање прихода, тако да треба израчунати и видети шта је најпогодније да се смањи", рекао је Трбојевић говорећи о могућности за умањење плаћања различитих пореских дажбина.

Сматра да не треба смањивати порез на зараде, већ на доприносе.

"То може бити привремено, шест месеци са могућности продужења, или три месеца...", наводи Трбојевић.

Секторски је јако битно, каже, помоћи најугроженијима, угоститељима и хотелијерима...


Орбовић: И нова влада да помаже привреду

Представници синдиката очекују од нове владе да настави да помаже развој и очување привреде и креирање нових квалитетних радних места, поручио је  председник Савеза Самосталих синдиката Србије Љубисав Орбовић.

Орбовић рекао да као трајни задатак синдиката остаје борба за веће зараде, као и борба против сиромаштва заспослених.

"Најтежа борба биће за очување радног стандарда и запошљавања и морамо се борити против умањења и непоштовања права радника, закона и прописа и за достојанство запослених и пензионера, као и незапослених и тога да грађани не одлазе из земље", рекао је Орбовић.


Саветује да се угоститељски ПДВ са 20 смањи на 10 одсто.

Иако се тумачи да на тај начин само послодавац добија, према речима Трбојевића, заправо, тако се радницима чувају послови.

"Ако послодавци не буду имали више новца, реално је да ће први трошак бити радници који ће се склонити. Ако буду морали, због државе ће их задржати до краја октобра, или ће чак неко урадити калкулацију па ће му се можда исплатити да врати то (минималц), или ће банкротирати, отпустити раднике, па неће ни држави вратити", објашњава Трбојевић.

Привредници и радници не треба да страхују и Влада Србије пратиће ситуацију изазвану пандемијом корона вируса и доносити мере у складу са околностима како не би било већих проблема и последица у пословању, поручио је  министар рада Зоран Ђорђевић.

Он је за Танјуг рекао да би ускоро требало да почне исплата последњег, трећег минималца као помоћ државе приватном сектору, и да ће се пратити даље шта се дешава на тржисту рада и епидемијом, те и даље одлуке доносити у складу са тим.

Имајући у виду да се бележи пораст броја инфицираних короном, привредници страхују како ће даља епидемиолошка ситуација утицати на њихово пословање.

"Вазно је да постоји привредна активност и сви циљеви су усмерени ка томе. Привредници и радници не треба да брину и прилагођаваћемо се околностима и верујем, што пре, изборити са кризом", рекао је министар .

Председник УГС Независност Зоран Стојиљковић оценио је да предстоји тежак период имајући у виду околности изазване ширењем корона вируса и додао да се се може очекивати пад производње, стагнирање зарада и запослености.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести