Отворен сајам предузетништва и старих заната у Новом Саду

НОВИ САД: На Новосадском сајму данас је отворен дводневни Сајам предузетништва и старих заната, који су у сврху промоције и јачања предузетништва осмислили Покрајински секретаријат за привреду и туризам и Новосадски сајам.
Novosadski sajam/S. Susnjevic
Фото: Dnevnik.rs

Покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић, који је Сајам и отворио, изјавио је да је циљ организовања ове манифестације да се помогне произвођачима да изађу на тржиште, саоштено је из Новосадског сајма.

"Наступ на Сајму је потпуно бесплатан, а наша идеја је да осветлимо занатство и предузетништво и да им помогнемо на разне начине. Као директна помоћ привреди и туризму за куповину материјала и субвенционисање репроматеријала у овој години је опредељено 400 милиона динара", рекао ие Иванишевић.

Најавио је да ће у среду бити расписани нови конкурси у области запошљавања у износу већем од 40 милиона динара.

"Биће уведена и једна новина у запошљавању, а она подразумева да може да се конкурише и са запосленима на одређено време, уколико послодавац жели да их преведе у рад на неодређено. Намера нам је да сачувамо што већи број радних места и на основу онога што смо као Секретаријат урадили у протеклих годину дана, директно смо сачували 4.500 радних места и отворили нових 500", истакао је Иванишевић.

Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић је навео да је влада први пут формирала Савет за координацију и праћење активности у области економског развоја на територији Војводине, који као једну од кључних тема препознаје предузетништво, а посебно женско и социјално.

Као што је и обећано прошле године, на првом виртуелном Сајму предузетништва Војводине, приредба се ове године реализује уживо, а током два дана трајања учесници ће моћи да сазнају како да добију финансијску подршску, како да развију посао, стигну до купаца, продају услугу.

Поред изложбеног дела на Сајму се данас и сутра организују бројни панели и радионице.

"Верујем да ће панели на актуелне теме као што су е - фискализација, Закон о занатству, брендирање и заштита интелектуалне својине, привућу публику која ће добити потребне одговоре", рекао је генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић.

Додао је да све више жена у Србији покреће сопствени посао и са успехом опстаје на тржишту и да је зато пружена подршка оснаживању женског предузетништва и пре неколико дана потписан Протокол о пословно-техничкој сарадњи са Клубом предузетница "Бизнис на штиклама".

"Са ресорним Секретаријатом настављамо сарадњу на највећој и најактуелнијој манифестацији, посвећеној аграру а то је 89. међународни пољопривредни сајам, који ће бити одржан од 21. до 27. маја на Новосадском сајму", рекао је Цветковић и навео да ће земља партнер бити Мађарска.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести