Отворено више привредних субјеката него што је затворено

БЕОГРАД: У првих пола године у Србији је отворено 6.313 привредних субјеката више него што је затворено, што показује да је привреда упркос ванредном стању и економској кризи успешно пребродила први талас епидемије корона вируса, саопштио је НАЛЕД.
NALED
Фото: Youtube Printscreen

НАЛЕД наводи да су за првих шест месеци отворена 18.124 привредна субјекта, а да је затворено 11.811.

Међутим, како се наводи у саопштењу, и поред позитивног салда, пандемија је утицала на смањење привредне активности, регистровано је мање отварања нових фирми, јер је од јануара до краја јуна отворено за скоро петину мање нових фирми него у истом периоду у претходних пет година.

С друге стране, дошло је и до пада брисања привредних субјеката за десетину, што се делом може протумачити као резултат Владиних мера за подршку привреди током и након ванредног стања, наводе из НАЛЕД-а.

У априлу, у јеку епидемије, основана су 864 привредна субјекта, четири пута мање од априлског просека у претходних пет година. У мају је тај број био нешто већи, да би у јуну било основано 5.365 нових привредних субјеката и то је рекорд у протеклих пет година, каже директорка за регулаторну реформу у НАЛЕД-у Јелена Бојовић.

У посматраном периоду, готово 25.000 предузетника, који запошљавају око 17.300 радника, привремено је обуставило пословање, а највише у марту, 10.000.

То нису нужно изгубљена радна места, јер је део предузетника само привремено обуставио рад током трајања ванредног стања. Осим тога, 1. марта је почела примена „теста самосталности“ за предузетнике који плаћају паушални порез, па су многи од њих највероватније прешли у радни однос код својих послодаваца, објашњава Бојовић.

Полугодишњи извештај је показао и да је међу новооснованим фирмама 180 оних које су покренули почетници захваљујући програму "Стартуј легално", који подразумева пореско ослобођење у првој години пословања.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести