Пад америчких залиха нафте погурао цене на 121$ за барел

ЛОНДОН: Залихе сирове нафте и горива у САД пале су прошле недеље, објавила је америчка Управа за енергетске информације (ЕИА), након чијег су саопштења цене "црног злата" убрзале раст.
nafta
Фото: Freeimages, ilustracija

Америчке комерцијалне залихе сирове нафте пале су за 2,5 милиона барела у седмици закључно са 18. мартом, на 413,4 милиона барела, што је сигнал снажне потражње како америчких рафинерија тако и међународних купаца, коју није ублажило ни пуштање у промет 4,2 милиона барела нафте из америчких стратешких резерви, преноси Ројтерс.

Залихе бензина и дестилата у САД су такође пале минуле недеље, док је количина испоручених производа, као оквирни показатељ потражње, повећана за 400.000 барела дневно на 21,1 милион барела дневно.

Према подацима ЕИА, залихе бензина су опале за 2,9 милиона барела на 238 милиона барела, док су залихе дестилата, које обухватају дизел и лож уље, смањене за 2,1 милион барела.

Након објаве ових података, цене нафте су убрзале раст, при чему је америчка нафта WTI ојачала за 5,88 долара или 5,4 посто на дневном нивоу. на 115,13 долара по барелу, док је европска нафта Брент поскупела за 6,40 долара или 5,6 процената, на 121,89 долара.

Цене нафте су поново у успону последњих дана, јер се свет суочава са великим мањком расположиве понуде због тешких санкција које су Сједињене Државе и њени савезници увели Русији због војне акције у Украјни.

Високу глобалну потражњу за нафтом илуструје и податак ЕИА да је амерички извоз овог енергента порастао на 3,8 милиона барела дневно, на највиши ниво од јула 2021. године, и да је искоришћеност капациета америчких рафинерија у Мексичком заливу скочила на највиши ниво од јануара 2020. године - на 94,3 процента.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести