Цене нафте на клацкалици, тренутно су у паду за 0,6 посто

ЛОНДОН: Европски берзански индекси су на отварању данашњег трговања на узлазној путањи, цене нафте су поново кренуле низбрдо након ноћашњег раста, долар је у благом порасту, а евро у паду, гласи у накраћим цртама извештај Ројтерса за светских тржишта капитала.
nafta
Фото: pixabay.com

Приноси на америчке и европске државне обвезнице бележе нове вишегодишње максимуме, пошто су инвеститори прилагодили своја очекивања најављеном агресивнијем подизању камата америчких Федералних резерви (ФЕД).

Председник ФЕД-а Џером Пауел поручио је да би централна банка могла оштрије да повећа стопе, вероватно за више од 25 базних поена на свакој наредној седници, како би сузбила превисоку инфлацију.

На трговању у 08.53 часова по средњоевропском времену (ГМТ), принос на 10-годишње државне дужничке хартије САД-а износио је 2,3497 посто, што је највиши ниво од 2019. године.

Приноси на државне обвезнице еврозоне су такође порасли, при чему је на немачку референтну 10-годишњу обвезницу достигао нови максимум од 0,51 одсто, који је последњи пут виђен 2018.

Насупрот индексима на Вол Стриту, који су закључени на негативној територији после Пауелових коментара, берзе у Европи су јутрос ојачале, а порастао је и светски индекс акција МСЦИ, који прати берзе у 50 земаља, за 0,2 посто на дневном нивоу, наводи Ројтерс.

Европски индекс СТОКС 600 попео се за 0,5 одсто на једномесечни максимум, док је лондонски ФТСЕ 100 порастао за 0,6 процената, иако сукоб у Украјини и даље притиска тржишно расположење.

Цене нафте су ослабиле јутрос након раста током ноћи, који је био подстакнут вестима да неке чланице Европске уније разматрају увођење ембарга на руску нафту, чему се супротставила Немачка наводећи да 27-члани блок не може тек тако да се одрекне енергената из Русије јер је превише зависан од њих.

На робним берзама, цена европске нафте Брент пала је, према најновијим подацима са портала оилприце.цом, за 0,6 посто на 114,9 долара за барел, док је америчка WТИ нафта појефтинила за 1,1 проценат на 110,9 долара по барелу.

На валутним тржиштима, доларски индекс, који мери вредност америчке валуте према шест главним ривала, ојачао је за 0,1 одсто на 98,61 поена, док је евро склизнуо на 1,1009 долара.

Јапански јен је нало ослабио и тргује се на нивоу од преко 120 јена за долар, чему је допринела очекивана дивергенција између политика камата САД и Јапана.

На крипто берзама, биткоин је скочио за 3,6 посто на око 42.515 долара.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести